Διεθνή

Το Ιράκ σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου από το Kirkúk λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

tags :
Το Ιράκ σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου από το Kirkúk λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Προς συμφωνία με την Τουρκία

Το Ιράκ θα σταματήσει να φορτώνει αργό πετρέλαιο από το βόρειο πετρελαιοφόρο πεδίο του Kirkuk στο Ιράν το Νοέμβριο για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον γείτονά του από τις ΗΠΑ , ανέφεραν την Παρασκευή δύο πηγές του reuters  εξοικειωμένες με τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ.
Επί του παρόντος, το Ιράκ εξάγει λιγότερα από 30.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στο Ιράν μέσω φορτηγών σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.
"Το πετρέλαιο Kirkuk στο Ιράν θα σταματήσει το Νοέμβριο, σύμφωνα με τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας. Η κρατική εταιρεία εμπορίας SOMO σχεδιάζει να πουλήσει 30.000 bpd από ένα μικρό πεδίο πετρελαίου  κοντά στη Μοσούλη από τον Νοέμβριο ως εναλλακτική λύση. Η SOMO εξέδωσε την προσφορά την Πέμπτη ", ανέφερε η πηγή.
Η απερχόμενη  ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Haider al-Abadi συμφώνησε στα μέσα Οκτωβρίου με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να επαναλάβει την εξαγωγή ακατέργαστου πετρελαίου στο λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας μέσω του KRG, ανέφεραν και οι πηγές.
Η συμφωνία υπόκειται στην τελική έγκριση του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού του Ιράκ, Adel Abdul Mahdi, και του υπουργού πετρελαίου Thamer Ghadhban, πρόσθεσαν.
"Οι κουρδικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση Abadi για την επανάληψη των εξαγωγών από το  Kirkuk και αποφασίστηκε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός πετρελαίου να υπογράψουν μια τελική συμφωνία", ανέφερε μία πηγή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης