Διεθνή

Ύστατη μάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για τη διατήρηση των σκήπτρων του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ύστατη μάχη ΗΠΑ - Ρωσίας για τη διατήρηση των σκήπτρων του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η κατασκευή τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG θα ευνοήσουν την πώληση αερίου των ΗΠΑ στη Γερμανία

Το ενεργειακό του μέλλον με τη Μόσχα συνδέει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του αγωγού Nord Stream II, που θα διπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Είναι γεγονός ότι ο αγωγός αυτός έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις χώρες που χρειάζονται το φυσικό αέριο της Ρωσίας με εκείνες που θεωρούν αυτή τη σχέση ως άλλον ένα τρόπο ανάμιξης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ωστόσο, οι εξελίξεις την τρέχουσα εβδομάδα με τη στάση της Γερμανίας αλλάζει λίγο τα δεδομένα. Όπως είχε γράψει και το WEN με τις πληροφορίες που μετέδωσε η WSJ, η καγκελάριος αποφάσισε να στηρίξει την συγχρηματοδότηση της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για ένα project αξίας 500 εκατ. ευρώ, το οποίο ανοίγει όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, την πόρτα στο αμερικανικό LNG.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση της Γερμανίας, η οποία «βλέπει» το μέλλον και σύμφωνα με το zerohedge, δεν κοστίζει πολιτικά στην καγκελάριο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να γίνει αναφορά στα λόγια του CEO της Gazprom, Alexander Medvedev ο οποίος έκανε λόγο τον Nordstream III, που θα έχει ανάγκη η Γερμανία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, υπάρχει απουσία ανακάλυψης νέων πεδίων και η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπεται να μειωθεί από 256 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως σε 212 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2020 και 146 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος έως το 2030.

Στο μέτωπο της πτώσης της εγχώριας παραγωγής της Γερμανίας, η ζήτηση φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν παλιούς σταθμούς θερμικού άνθρακα και η Γερμανία προετοιμάζεται να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσιά της έως το 2022. Η αύξηση της τιμής της εντατικής παραγωγής ενέργειας θα είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας στις παγκόσμιες αγορές.

Η Γερμανία λοιπόν που κατασκευάζει τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πουληθεί αέριο από τους Αμερικανούς. Αλλά επίσης σημαίνει ότι η Novatek μπορεί να πουλήσει LNG στη Γερμανία από το τεράστιο έργο Yamal στη Βαλτική Θάλασσα και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τις παραδόσεις των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι Σαουδάραβες είναι έτοιμοι να αγοράσουν ένα μερίδιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο επόμενο έργο της Novatek που ονομάζεται Arctic 2 στη Σιβηρία.

Και ο λόγος έγκειται σε μια πιθανή δωροδοκία για να κρατήσει του Ρώσους ήσυχους για την γνωστή υπόθεση του Khashoggi.

Επίσης, το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου από το ένα μέρος στο άλλο είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την τελική τιμή και την κερδοφορία.

 

Ρωσικά πλεονεκτήματα

Χωρίς ηγετική θέση των ΗΠΑ στην Ευρώπη, θα υπάρξει ένα κενό που θα προσπαθήσει να καλύψει η Μόσχα, πιθανότατα με περισσότερες συμφωνίες εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Ωστόσο, το μονοπώλιο αερίου της Ρωσίας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτο για διάφορους λόγους.

Πρώτον, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, ο οποίος ελέγχει το δίκτυο των αγωγών της Ρωσίας στην Ευρώπη, προμηθεύει σχεδόν το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Δεύτερον, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2017 φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό των επίπεδο 193,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, παρά των ανησυχιών για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο και τις δραστηριότητές της στη Συρία, την Ουκρανία και άλλες περιοχές.

Επιπλέον, το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πράγματι τόσο φθηνό όσο ισχυρίζεται η Μόσχα  και θα παραμείνει έτσι για δεκαετίες.

Χρησιμοποιώντας μια τιμή αερίου Henry Hub ύψους 2,85 δολάρια /MMBtu ως βάση, η Gazprom προσδιόρισε πρόσφατα ότι προσθέτοντας το κόστος επεξεργασίας και μεταφοράς, η τιμή του LNG που προέρχεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα φτάσει τα  6 δολάρια/ MMBtu ή υψηλότερα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου Henry Hub διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 3,151 δολάρια/MMBtu.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων, το φυσικό αέριο των ΗΠΑ διαπραγματευόταν μεταξύ 2,64 δολαρίων/ MMBtu και 3,82 δολαρίων/MMBtu.

Το ρωσικό φυσικό αέριο πωλεί περίπου 5 δολάρια/ MMBtu στις ευρωπαϊκές αγορές και θα μπορούσε ακόμη και να διαπραγματευτεί σε χαμηλότερες τιμές στο μέλλον, καθώς η Gazprom καταργεί την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών του πετρελαίου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης