Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Citigroup: Στο 2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2018, στο 1,5% για το 2019 και 2020

tags :
Citigroup: Στο 2% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2018, στο 1,5% για το 2019 και 2020

Η δημοσιονομική λιτότητα για τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 2% το 2018, αλλά θα μειωθεί στα επίπεδα του 1,5% το 2019 και το 2020, εκτιμά η Citigroup, η οποία όμως αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια λάθους είναι ασυνήθιστα μεγάλα στην περίπτωση της Ελλάδας.
Και αυτό διότι οι μεταβολές των επιπέδων εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερα / χαμηλότερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.
Όπως αναφέρει η Citigroup, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της μαζί με τις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις της, επέτρεψαν να υπάρξει η συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους τον Ιούνιο.
Αυτή με τη σειρά της επέτρεψε στην ελληνική έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης στις 20 Αυγούστου.
Η αύξηση του ΑΕΠ συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και αργά, από τις εξαγωγές (κυρίως εισπράξεις από τον τουρισμό) και τις επιχειρηματικές επενδύσεις με εξωτερικό προσανατολισμό.
Παρά τις σημαντικές, όμως, προσπάθειες μεταρρύθμισης και την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ελληνική ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό, τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Παράλληλα, η δημοσιονομική λιτότητα για τα επόμενα χρόνια, θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται στο 2% φέτος και στο 1,5% μέχρι το 2020.

 

 



Όπως επισημαίνει η Citigroup, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βασίζεται στο μείγμα πολιτικής.
Μια μη - τόσο - έντονη προοπτική ανάπτυξης εξακολουθεί να καθιστά αμφίβολη τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους, ακόμη και μετά την τελευταία συμφωνία ελάφρυνσης του.
Ωστόσο, με το 80% του δημόσιου χρέους στα επίσημα χέρια και το μερίδιο αυτό να μειώνεται πολύ αργά την επόμενη δεκαετία, η πολιτική είναι αυτή που θα καθορίσει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους.
Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα - πιθανώς επιτρέποντας μια λιγότερο επιθετικούς ή φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, θα είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της ικανότητας Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης