Διεθνή

IEA: Αναγκαία η ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας φυσικού αερίου - Κρίσιμος ο ρόλος του LNG για τον ενεργειακό εφοδιασμό

IEA: Αναγκαία η ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας φυσικού αερίου - Κρίσιμος ο ρόλος του LNG για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Έλλειψη επενδύσεων και αβεβαιότητες που μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια τιμών καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Η εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, η οποία οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνεχίζει να αλλάζει τη σχέση μεταξύ αγοραστών και πωλητών και εγείρει νέες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού  σύμφωνα με τρίτη ετήσια έκδοση της Παγκόσμιας Επισκόπησης Ασφάλειας Αερίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency/ IEA)
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην έκθεση οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου αναδιαμορφώνονται από την ανάπτυξη μεγάλων αναδυόμενων αγοραστών LNG υπό την ηγεσία της Κίνας και από την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το έλλειμμα εφοδιασμού της Κίνας τον περασμένο χειμώνα, το οποίο προκάλεσε αναταράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέδειξε τον κεντρικό ρόλο του LNG στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας φυσικού αερίου και της ευελιξίας του εφοδιασμού.
Στην Ευρώπη, η ανταπόκριση σε μια σειρά «ψυχρών» επεισοδίων και οι απρογραμμάτιστες διακοπές παροχής φυσικού αερίου έδειξε επίσης την επιτυχία των μέτρων ενσωμάτωσης και έκτακτης πολιτικής.
Η ανάλυση διαπιστώνει ότι, ενώ υπήρξαν πραγματικές βελτιώσεις στην ευελιξία του LNG που μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των ελλείψεων εφοδιασμού, παραμένουν αβεβαιότητες για τη μελλοντική εξέλιξη των αγορών φυσικού αερίου.
Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο συρρίκνωσης από ανεπαρκής επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα και την ικανότητα υποδομής ή ζητήματα που αφορούν τη μελλοντική ανάπτυξη της ναυτιλιακής ικανότητας, προϋπόθεση για την ευελιξία της αγοράς LNG.
Αυτές οι αβεβαιότητες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αστάθεια των τιμών και να βλάψουν τους καταναλωτές - ειδικά τους πλέον ευαίσθητους στην τιμή αναδυόμενους αγοραστές - και να προκαλέσουν πρόσθετες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές LNG αναδιαμορφώνουν τις ανάγκες της ναυτιλίας.
Ο κίνδυνος έλλειψης έγκαιρης επένδυσης στον στόλο μεταφοράς LNG θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ανάπτυξη της αγοράς και την ασφάλεια του εφοδιασμού, η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί ακόμη και νωρίτερα από τον κίνδυνο ανεπαρκούς ικανότητας ρευστοποίησης.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η εφοδιαστική ικανότητα παρέμεινε βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση περαιτέρω ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου και της ασφάλειας.

Ωστόσο, οι προτεραιότητες όσον αφορά την ευελιξία διαφέρουν για τους παραδοσιακούς αγοραστές που επιδιώκουν την κατάργηση των ρητρών προορισμού και για τους νέους αναδυόμενους αγοραστές, των οποίων η προτεραιότητα είναι περισσότερο εστιασμένη στην προμήθεια βραχυπρόθεσμης προσφοράς, συνήθως για άμεση εκτέλεση.

Η ευελιξία του LNG εξελίχθηκε με την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών, με έμφαση στο ρόλο των φορέων χαρτοφυλακίου.
 Η έκθεση παρέχει τις πιο πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την ευελιξία του LNG, βάσει λεπτομερούς αξιολόγησης των συμβατικών δεδομένων. Η ανάλυση αυτή δείχνει τον αντίκτυπο του αυξανόμενου ρόλου των αναδυόμενων αγοραστών LNG και της ανάπτυξης της ρευστότητας της αγοράς στο εμπόριο και στις νέες συμβάσεις.

"Η τρίτη μας έκθεση συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο παρέχοντας περισσότερη διαφάνεια στις αγορές LNG και τον ρόλο τους στην παγκόσμια εξισορρόπηση του συστήματος φυσικού αερίου", δήλωσε ο Δρ Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA. "Ελπίζω ότι θα αποτελέσει χρήσιμη και θετική συμβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ενδιαφερόμενους στην αγορά."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης