Ενέργεια

Γιατί οι αγορές επενδύουν στην ενέργεια - Οι πέντε κορυφαίες μετοχές για ένα ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο

Γιατί οι αγορές επενδύουν στην ενέργεια - Οι πέντε κορυφαίες μετοχές για ένα ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο

Μετοχές των τομέων ηλεκτρισμός - κοινής ωφέλειας στις βασικές επιλογές

Πέντε μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας διαθέτουν τα "προσόντα" για ένα ράλι όσο ο πληθωρισμός παραμένει ελεγχόμενος. 
Οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας υποτίθεται ότι ήταν η αγαπημένη επένδυση του χθες. Η θεωρία ήταν απλή:
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αγορά εργασίας αναμένεται να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού.
Η Fed θα "πολεμήσει" τον αυξανόμενο πληθωρισμό με την άνοδο των επιτοκίων.
Οι αποδόσεις σταθερού εισοδήματος αναμένεται να αυξηθούν. Οι μετοχές κοινής ωφέλειας, οι οποίες  θεωρήθηκαν κατά καιρούς υποκατάστατα ομολόγων σε μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, υποτίθεται ότι θα υποχωρήσουν.
Αλλά, αυτή η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα.
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πραγματικά ισχυρή. Το Α΄ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2%. Η ανεργία υποχώρησε κάτω από 4% τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 3%, και η απόδοση των 10 ετών ομολόγων κινείται κάτω από το 3% για αρκετούς μήνες.
Αποτέλεσμα: Οι μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας  δεν έχουν χάσει τελικά τη λάμψη τους.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι σχετικά περιορισμένος και οι αποδόσεις σταθερού εισοδήματος παραμένουν ουδέτερες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εξακολουθούν να είναι ελκυστικά assets για τους κυνηγούς αποδόσεων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά από μια μεγάλη πτώση στο ξεκίνημα του 2018 εν μέσω μιας αυξανόμενης αποδόσεως των 10ετών ομολόγων, ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας SPDR ETF σημείωσε άνοδο άνω του 12%.
Μπορεί η άνοδος για  αυτές τις μετοχές να συνεχιστεί; Πιθανώς. Ο πληθωρισμός δεν κινείται υψηλότερα, επειδή οι τεχνολογικοί κολοσσοί «καταστέλλουν» τις πληθωριστικές πιέσεις .
Η τάση αυτή δεν θα αντιστραφεί σύντομα και επομένως οι πληθωριστικές πιέσεις θα πρέπει να παραμείνουν υποτονικές για το ορατό μέλλον. Με τις δυνάμεις αυτές υποτονικές, οι μετοχές  έχουν χώρο για άνοδο.

Οι πέντε καλύτερες μετοχές εταιριών κοινής ωφέλειας για αγορά  σύμφωνα με το investorplace είναι:

American Electric Power (AEP)

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου της βιομηχανίας.
Η American Electric Power (NYSE: AEP) είναι μια τεράστια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια πελάτες σε έντεκα χώρες.
Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή κινείται αρκετά καλά. Οι ζεστές συνθήκες φέτος έχουν ενισχύσει τις δραστηριότητές της τους τελευταίους μήνες και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις βασικές αγορές της εταιρείας έχει δώσει ώθηση στην επιχείρηση. Συνολικά, οι πωλήσεις και τα κέρδη τείνουν να αυξάνονται με υγιή ρυθμό.
Η απόδοση των μερισμάτων της AEP είναι στο 3,5%. Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα καλό επίπεδο για αγορά. Κανονικά, η μετοχή της  AEP μεγιστοποιείται όταν η απόδοση του μερίσματος μειωθεί κάτω από το 3,2%. Επομένως, στο 3,5% φαίνεται ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο για «τρέξει».

Sempra Energy (SRE)

Άλλος ένας από τους μεγάλους του κλάδου της βιομηχανίας είναι η Sempra Energy (NYSE: SRE), η πολυεπίπεδη ενεργειακή εταιρεία που παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Χιλή και το Περού.
Η Sempra βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Τόσο τα έσοδα όσο και τα κέρδη τείνουν να αυξάνονται εν μέσω ευνοϊκών οικονομικών σκηνικών.
Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διαφοροποίηση τωνν κλάδων ενέργειας επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), κάτι που εκτιμά ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Η απόδοση του μερίσματος για την μετοχή  SRE βρίσκεται περίπου στο 3%.
Δεν είναι μεγάλο, αλλά είναι υψηλότερο από ό, τι η απόδοση ήταν τα τελευταία χρόνια (σε μεγάλο βαθμό κάτω από το 3%).
Επιπλέον, υπάρχουν δύο επενδυτικές εταιρείες ακτιβιστών που ασχολούνται με την SRE και πρόσφατα πόνταραν ότι θα μπορούσε να αξίζει έως $ 158 ανά μετοχή.

Duke Energy (DUK)

Τρίτη στη λίστα ο γίγαντας ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου  Duke Energy (NYSE: DUK). Όπως τα άλλα ονόματα αυτής της λίστας, οι λειτουργίες της Duke είναι σταθερές και υγιείς στην τρέχουσα στιγμή.
Κυρίως χάρη στον ασυνήθιστα καλό καιρό και την ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών, τα έσοδα και τα κέρδη της τείνουν υψηλότερα με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Αυτό το επίπεδο ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια καθώς οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν σταθερές.
Η μετοχή DUK έχει μερισματική απόδοση 4,5%, η οποία είναι μια από τις πιο ελκυστικές σε αυτόν τον χώρο. Ιστορικά η DUK κορυφώνεται σαν μετοχή, όταν η απόδοση μειώνεται κάτω από 4%. Από ιστορική άποψη, η μετοχή έχει πολύ περισσότερη δύναμη πυρός για να φτάσει ψηλότερα.

American Water Works Company (AWK)

Αν και ο ηλεκτρισμός και η ενέργεια είναι πολύ σημαντικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, μια άλλη ίσης σημασίας είναι και το νερό, και εδώ εισέρχεται η American Water Works Company (NYSE: AWK).
Η  American Water παρέχει υπηρεσίες σε 15 εκατομμύρια άτομα σε 46 πολιτείες και τον Καναδά. Αυτό κάνει την American Water τη μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη δημόσια εταιρεία παροχής νερού. Επιπλέον, η εταιρία σχεδιάζει να δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής διανομής νερού, μια επένδυση που πιθανώς θα οδηγήσει σε ισχυρή μακροπρόθεσμη αύξηση των κερδών.
Η μετοχή AWK έχει μερισματική απόδοση 2%. Αυτό δεν είναι το καλύτερο. Όμως, αυτό που η εταιρεία δεν διαθέτει στη μερισματική απόδοση, βρίσκεται στην αύξηση των κερδών, η οποία μπορεί να κυμανθεί περίπου 10%  σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο συνδυασμός της υγιούς αύξησης των κερδών και της σταθερής απόδοσης μπορεί να διατηρήσει την μετοχή μια κερδοφόρα επένδυση.

NextEra Energy (NEE)

Ίσως στην λίστα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με το πιο μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης κέρδους είναι η NextEra Energy (NYSE: NEE).
Αυτό συμβαίνει επειδή όχι μόνο η NextEra είναι μια τεράστια επιχείρηση κοινής ωφέλειας όπως και οι άλλοι παίκτες σε αυτόν τον κατάλογο, αλλά η εταιρεία είναι επίσης κορυφαίος παίκτης στην ανανεώσιμη ενέργεια και την αποθήκευση μπαταριών.
Την περασμένη δεκαετία, η εταιρεία είχε ρυθμούς αύξησης στα κέρδη και στα μερίσματά της τάξης του 8% σε ετήσια βάση και η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Η μόνη ανησυχία για τις μετοχές της ΝΕΕ είναι ότι η μερισματική απόδοση βρίσκεται στο 2,6%, που είναι πενταετές χαμηλό. Όμως, η αύξηση των κερδών είναι ισχυρή και είναι αρκετά μεγάλη για να αντισταθμίσει την ιστορικά χαμηλή απόδοση των μερισμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης