Commodities

Eurofer: Οι εισαγωγές χάλυβα απειλούν την Ευρώπη λόγω των δασμών ΗΠΑ

Eurofer: Οι εισαγωγές χάλυβα απειλούν την Ευρώπη λόγω των δασμών ΗΠΑ

Το τρίτο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με την Eurofer  η κατανάλωση χάλυβα αυξήθηκε μόλις κατά 0,6%, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%

Οι εισαγωγές χάλυβα στην Ευρώπη αυξήθηκαν έντονα ως αποτέλεσμα των δασμών των ΗΠΑ, ιδίως από την Τουρκία, και απειλούν τους ευρωπαίους χαλυβουργούς καθώς η αύξηση της ζήτησης  επιβραδύνεται ανακοίνωσε, την Τετάρτη 24/10/2018  η ευρωπαϊκή ένωση χάλυβα Eurofer.
Η Eurofer στην τριμηνιαία έκθεση της ανέφερε ότι η φαινομενική κατανάλωση χάλυβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,που  αντανακλά την προσφορά στην αγορά, θα αυξηθεί κατά 2,2% φέτος και κατά 1,1% το 2019.
Οι εμπορικές τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάγωμα της παγκόσμιας ζήτησης δημιουργούν εξασθενημένες προοπτικές για τους χρήστες χάλυβα της ΕΕ, ανέφερε η Eurofer.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump  επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από τις περισσότερες χώρες από τις 23 Μαρτίου. Στη συνέχεια πρόσθεσε τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον κατάλογο της 1ης Ιουνίου και διπλασίασε το ποσοστό στο 50% για την Τουρκία τον Αύγουστο.
Ο Karl Tachelet, διευθυντής εμπορίου της Eurofer, δήλωσε ότι οι δασμοί των Η.Π.Α. είχαν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών χάλυβα στις  ΗΠΑ περίπου κατά 40%, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε πωλήσεις.
"Το ερώτημα για μας είναι πόσο καιρό οι τιμές των ΗΠΑ θα μείνουν τόσο υψηλές. Θα υπάρξει κάποια διόρθωση και όταν οι τιμές μειωθούν σ το 25% θα είναι πιο απαγορευτικό ", συνέχισε.
Ο κυριότερος αντίκτυπος μέχρι σήμερα ήταν ότι ο χάλυβας που ενδεχομένως πήγαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρθηκε στην Ευρώπη.
Η Τουρκία, που αντιμετωπίζει δασμούς 50%, δεν θα μπορούσε πλέον να πωλήσει σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, ενώ η επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης άφησε προς πώληση μεγαλύτερες ποσότητες χάλυβα.
"Με κάθε κόστος προωθούν πολλές ποσότητες στην αγορά της ΕΕ", δήλωσε ο Jeroen Vermeij, διευθυντής οικονομικών μελετών της Eurofer.
Η Ρωσία, ένας παραδοσιακός εξαγωγέας χάλυβα στην Τουρκία, είχε επίσης ανάγκη από μια αγορά για την παραγωγή της, επεσήμανε η Eurofer.
Το τρίτο τρίμηνο του 2018, η Eurofer ανέφερε ότι η κατανάλωση χάλυβα αυξήθηκε μόλις κατά 0,6%, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%. Οι εισαγωγές αποτελούν σήμερα περίπου το 25% της αγοράς της ΕΕ.
Οι εισαγωγές από την Τουρκία και τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά περισσότερο - από την Τουρκία κατά 57% τους πρώτους εννέα μήνες και από τη Ρωσία κατά 56%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή διασφαλίσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα υπό το πρίσμα των δασμών των ΗΠΑ
Η Eurofer τόνισε ότι είναι ικανοποιημένη με το σύστημα, αλλά οι ποσοστώσεις ήταν παγκόσμιες και ότι ανά χώρα έπρεπε να εφαρμοστούν σε μεγάλους εξαγωγείς για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της αγοράς.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης