Διεθνή

Khalid Al-Falih: Δεν υπάρχει πρόθεση επανάληψης του εμπάργκο πετρελαίου του 1970

Khalid Al-Falih: Δεν υπάρχει πρόθεση επανάληψης του εμπάργκο πετρελαίου του 1970

«Για δεκαετίες χρησιμοποιήσαμε την πετρελαϊκή μας πολιτική ως υπεύθυνο οικονομικό εργαλείο» λέει ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας

«Καμιά πρόθεση» δεν έχει η Σαουδική Αραβία να εφαρμόσει εμπάργκο πετρελαίου στις δυτικές χώρες, όπως συνέβη το 1973, τόνισε ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Tass.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι: «Η Σαουδική Αραβία είναι πολύ υπεύθυνη χώρα. Για δεκαετίες χρησιμοποιήσαμε την πετρελαϊκή μας πολιτική ως υπεύθυνο οικονομικό εργαλείο και την απομονώσαμε από την πολιτική».

 Το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

Εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, ο παγκόσμιος κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, ο Al-Falih εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ.

«Θέλουμε να υπογράψουμε μια νέα συμφωνία συνεργασίας ανοιχτή και η οποία δεν λήγει μετά το 2020 ή το 2021. Ελπίζω, όταν θα συναντηθούμε στις 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, θα μπορέσουμε να την υπογράψουμε».

Σχολιάζοντας την πτωτική τάση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, είπε ότι: «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το 2019 και θα ήταν πολύ πρόωρο να πούμε τι θα κάνουμε. Το 2019 είναι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά».

«Έτσι, ενδεχομένως, μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση πετρελαίου. Και αν η ζήτηση είναι χαμηλή, γνωρίζουμε ότι οι αγορές πετρελαίου θα ανταποκριθούν» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της προσφοράς, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις διακοπές της παραγωγής. Πρώτον, έχουμε κυρώσεις στο Ιράν και κανείς δεν έχει ιδέα για το τι θα γίνει η εξαγωγή των ιρακινών αποθεμάτων. Δεύτερον, υπάρχουν πιθανές μειώσεις στις εξαγωγές σε διάφορες χώρες, όπως η Λιβύη, η Νιγηρία, το Μεξικό και η Βενεζουέλα.

Τέλος, υποστήριξε ότι με τις επικείμενες κυρώσεις στο Ιράν στις 4 Νοεμβρίου, οι χώρες του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους όγκους που προέκυψαν από αναμενόμενες ιρανικές διαταραχές. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υπερβαίνουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης