Ενέργεια

Τροπολογία για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τροπολογία για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ συναντάται άμεσα με την αύξηση της τιμής του CO2 που όπως είναι γνωστό πιέζει εξαιρετικά τα οικονομικά της ΔΕΗ

Σε μια ακόμη μια κίνηση με στόχο να περιοριστεί, ή και να μηδενιστεί η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της ρήτρας CO2 που προτίθεται να υιοθετήσει η ΔΕΗ, προχωρεί το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του WEN, στην τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή για την κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του Ειδικού Τέλους λιγνίτη, θα προστεθεί ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι το όποιο πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) θα κατευθύνεται στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Δηλαδή, του Τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, προβλέπεται πως το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ χρησιμοποιείται για τη μείωση ΠΧΕΦΕΛ. Με δεδομένο λοιπόν ότι το ΠΧΕΦΕΛ καταργείται, το υπουργείο προχωρά σε εσωτερική αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ ώστε να μην είναι μεγάλη η επίπτωση στους οικιακούς καταναλωτές και τους καταναλωτές Μέσης Τάσης από την ρήτρα CO2.

Βεβαίως η τροπολογία θα προβλέπει ότι η όποια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα γίνεται με δεδομένη την ύπαρξη του «μαξιλαριού» των 70 εκατ. για τον ΕΛΑΠΕ.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ συναντάται άμεσα με την αύξηση της τιμής του CO2 που όπως είναι γνωστό πιέζει εξαιρετικά τα οικονομικά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ακόμη και αν η ρήτρα CO2 οδηγήσει σε αύξηση  των τιμολογίων για τους τελικούς καταναλωτές ειδικά το πρώτο διάστημα από την υιοθέτηση του μέτρου, αφού τους προηγούμενους μήνες οι τιμές των ρύπων ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, η επιβάρυνση δεν θα ξεπερνάει το 1,5 με 2% τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων, δηλαδή θα είναι της τάξης των 5 ευρώ το τετράμηνο για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών.

Η σχετική τροπολογία βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και μάλιστα εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κατατεθεί στη Βουλή αύριο (24/10) στο νομοσχέδιο για το ΙΓΜΕ.

Ωστόσο φαίνεται ότι η τελική ρύθμιση δεν θα είναι έτοιμη μέχρι αύριο και έτσι θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα κατατεθεί ως τροπολογία το νομοσχέδιο άλλου υπουργείου.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης