Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα… όπλα η βιομηχανία λόγω απουσίας του demand response από τον Μόνιμο Μηχανισμό Ισχύος – Καταγγελία σε Κομισιόν

Στα… όπλα η βιομηχανία λόγω απουσίας του demand response από τον Μόνιμο Μηχανισμό Ισχύος – Καταγγελία σε Κομισιόν

Η ΕΒΙΚΕΝ έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να συμπεριληφθεί στο ελληνικό σχέδιο το αίτημα για την παράταση της διακοψιμότητας

Αποφασισμένη να καταγγείλει στην Κομισιόν τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος που σύμφωνα με πληροφορίες προκοινοποίησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, εμφανίζεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) εφόσον το σχέδιο που εστάλη δεν περιλαμβάνει μέτρα «απόκρισης της ζήτησης» (demand response).
Δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας στο Μηχανισμό, κάτι το οποίο προβλέπουν ρητά οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. 
Το ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος δεν φαίνεται να περιλαμβάνει μέτρα απόκρισης της ζήτησης, τα οποία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας πολιτικής της ΕΕ για την Ενέργεια.
Μάλιστα, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι στους νέους μηχανισμούς που θα εγκριθούν από εδώ και πέρα, θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα της κατηγορίας αυτής, τα οποία επί της ουσίας θα αποζημιώνουν για την μη κατανάλωση ή την εξοικονόμηση ενέργειας στις ώρες αιχμής, εισάγοντας έτσι ενεργά τους καταναλωτές στην αγορά ηλεκτρισμού. 

Φωνή βοώντος…

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΒΙΚΕΝ, η οποία εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση, έχει επανειλημμένα ζητήσει με επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς, να συμπεριληφθεί στο ελληνικό σχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό το αίτημα για την παράταση της διακοψιμότητας για τη διετία 2020 - 2021, καθώς και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας δεν φαίνεται να έχει δεχθεί τα αιτήματα αυτά, καθώς μέχρι στιγμής αφενός δεν έχει δώσει το σχέδιο σε διαβούλευση και αφετέρου δεν έχει συμπεριλάβει τη διακοψιμότητα στο σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θεωρεί πως η διακοψιμότητα θα πρέπει να έχει διακριτή μεταχείριση και ότι στο μέλλον θα μπορούσε να εξεταστεί η ενσωμάτωσή του στον μόνιμο μηχανισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης