Προς διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης του πρώτου κοινού διαγωνισμού ΑΠΕ – Αρχές 2019 η διεξαγωγή του

Προς διαβούλευση το σχέδιο προκήρυξης του πρώτου κοινού διαγωνισμού ΑΠΕ – Αρχές 2019 η διεξαγωγή του

Ο κοινός διαγωνισμός θα αφορά αιολικούς σταθμούς ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης

Παράλληλα με την προετοιμασία των τριών επόμενων ανταγωνιστικών διαδικασιών ειδικών ανά τεχνολογία, οι δημοπρασίες των οποίων θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου, η ΡΑΕ θα «τρέξει» τη σύνταξη του σχεδίου προκήρυξης για τον κοινό διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Ο λόγος είναι πως επιδίωξη της Αρχής είναι το σχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του 2018.
Κι αυτό γιατί εκτιμά πως, με δεδομένο ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα «κατέβουν» από κοινού αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, θα πρέπει να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να τοποθετηθεί η αγορά σε όσα θα προβλέπονται στην προκήρυξη για την υλοποίηση της διαδικασίας.
Ο κοινός διαγωνισμός θα αφορά αιολικούς σταθμούς ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.
Σύμφωνα με τον ετήσιο επιμερισμό που προβλέπει ο «οδικός χάρτης» 2018-2020 για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, με την πρώτη διεξαγωγή του προβλέπεται να εκχωρηθούν 400 MW.
Όσον αφορά την τιμή εκκίνησης, όπως προβλέπει η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ καθώς και η αντίστοιχη υπουργική απόφαση, αυτή θα εξαρτηθεί από τις προσφορές που θα προκριθούν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της 10ης Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, θα προκύψει από την ελάχιστη από τις μεγαλύτερες προσφορές που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό για τα αιολικά πάρκα και τη δημοπρασία για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, απομειωμένη κατά 1%.

Αυτοματοποίηση διαδικασίας

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς της 10ης Δεκεμβρίου, ένα σημαντικό σκέλος της προετοιμασίας της ΡΑΕ αφορά βελτιώσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, για την αυτοματοποίηση διαδικασιών που κατά τον πρώτο «γύρο» της διεξαγωγής τους έπρεπε να γίνουν χειροκίνητα.
Επίσης, η Αρχή ήδη δέχεται «βροχή» ερωτημάτων από επενδυτές που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη διαδικασία, κυρίως στην κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών.
Υπενθυμίζεται πως στους διαγωνισμούς θα είναι αυξημένη η δημοπρατούμενη ισχύς στα αιολικά πάρκα, η οποία θα ανέρχεται στα 229 MW.
Επίσης, θα διεξαχθούν χωρίς πλαφόν στη μέγιστη ισχύ συμμετοχής ανά νομικό και φυσικό πρόσωπο, ενώ δεν θα υπάρχουν τρίλεπτες παρατάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης