Διεθνή

Ρωσία: Οι ΗΠΑ «ενορχήστρωσαν» την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

Ρωσία: Οι ΗΠΑ «ενορχήστρωσαν» την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων

Μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος για το όνομα, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε παρέμβαση στο κοινοβούλιο της FYROM, υποστηρίζει η Ρωσία

Ως «ενορχηστρωμένη» από τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει τόσο τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της FYROM όσο και την ψήφιση της συνταγματική αναθεώρησης από αυτό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πρακτορείο Russia Today.
Σύμφωνα με το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι «οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν μία άδικη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Μακεδονίας, το οποίο ενέκρινε την αλλαγή ονόματος της χώρας, παρά το αποτυχημένο δημοψήφισμα».
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο η Μόσχα πιστεύει ότι υπήρξε νοθεία στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη FYROM και εκτιμά ότι οκτώ ψήφοι εξασφαλίστηκαν «με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκίες σε βουλευτές της αντιπολίτευσης».
«Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη ήταν ξεκάθαρη παραβίαση όλων των κανόνων, τόσο από νομική όσο και από ηθική σκοπιά. Τέτοιοι βρώμικοις χειρισμοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως έκφραση θέλησης των βουλευτών», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη "σωστή ψήφο" τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις» και συνεχίζει: «Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής».
Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».
Κατά την άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών.
Η άποψη των δύο τρίτων των "Μακεδόνων", που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά.
Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 19/10 το κοινοβούλιο της FYROM ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, γεγονός το οποίο «ανοίγει τον δρόμο» τόσο για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για την ένταξη της FYROM σε NATO και ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης