Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, σε Ιταλία, Αλβανία και πΓΔΜ – Αύξηση σχεδόν 55% των εξαγωγών ρεύματος στο εννεάμηνο

Από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, σε Ιταλία, Αλβανία και πΓΔΜ – Αύξηση σχεδόν 55% των εξαγωγών ρεύματος στο εννεάμηνο

Οι συναρμόδιοι φορείς αναζητούν τρόπους αποτροπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο, αλλά και στο σύνολο του εννεάμηνου του έτους, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες και τον προβληματισμό της αγοράς για το ότι σημαντικό μέρος της ενέργειας που προέρχεται από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ «φεύγει» στο εξωτερικό, οδηγώντας σε αποτυχία το μέτρο σε ότι αφορά το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 95,51% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ και στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο κατά 54,64%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2017 και φθάνουν πλέον στις 3.178.860 Mwh.
Το ζήτημα της αποτροπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, απασχολεί την αγορά για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέτρα κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Είναι γνωστό εξάλλου ότι πρόσφατα το Χρηματιστήριο Ενέργειας εισηγήθηκε νέα μέτρα με τον ίδιο σκοπό, τα οποία δόθηκαν από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση τρεις μόνο ημέρες πριν από την τελευταία δημοπρασία, οδηγώντας τις τιμές σε νέα ύψη ρεκόρ.

Μειωμένη παραγωγή και ζήτηση

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού ήταν μειωμένη κατά 1,94% στο εννεάμηνο, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Ωστόσο οι εισαγωγές, στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν αυξημένες κατά 16,25%, παρότι η συνολική ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 1,62%, σε σχέση με πέρυσι.
Η Αλβανία και η πΓΔΜ ήταν οι δύο αγορές που κατά κύριο λόγο απορρόφησαν τις εξαγωγές ηλεκτρισμού από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, με 233.834 Mwh και 207.327 Μwh αντίστοιχα.
Η Ιταλία, είναι στη τρίτη θέση, με τεράστια όμως διαφορά, μόλις 34.245 MWh.
Σε επίπεδο εννεαμήνου όμως, η Ιταλία κατέχει σαφώς τα πρωτεία, με 1.891.557 ΜWh, ακολουθούμενη από την πΓΔΜ με 698.139 ΜWh, και την Αλβανία με 499. 497 ΜWh.
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον Σεπτέμβριο οι περισσότερες έγιναν από τη Βουλγαρία, 315.873 ΜWh, και ακολουθούν η πΓΔΜ με 259.761 ΜWh, και η Αλβανία με  166.702 ΜWh.
Πάντως, ήταν μειωμένες κατά 7,94% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017, αν και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου εμφανίζουν αύξηση κατά 16,25%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης