Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ

O πρωθυπουργός της FYROM Z. Zaev κατάφερε να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν, δηλαδή τα δύο τρίτα, που χρειαζόταν για να επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία και συνεπώς να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μετά από ένα πραγματικό θρίλερ, που περιείχε αντεγκλήσεις, καταγγελίες για δωροδοκίες, απειλές και εκβιασμούς, τελικά ο πρωθυπουργός της FYROM Z. Zaev κατάφερε να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν, δηλαδή τα δύο τρίτα, που χρειαζόταν για να επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία και συνεπώς να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Εάν ο κ. Zaev επικρατήσει θα απομένουν δύο ακόμα ψηφοφορίες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης.
Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών, ενώ η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι η συζήτηση έπρεπε να περατωθεί έως τις 18:00 και ότι για να συνεχιστεί θα έπρεπε να έχει υπάρξει έγγραφη κατάθεση από τον πρόεδρος της Βουλής, κάτι το οποίο δεν έχει λάβει χώρα.
Οπότε όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του «η συζήτηση για σήμερα (19/10) έχει λήξει».
Παράλληλα το VMRO ζητά από τον Εισαγγελέα να προχωρήσει σε έρευνες για τις καταγγελίες  ότι αρκετοί βουλευτές της δέχονται πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές ώστε να στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Μιλώντας λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, μετά από τρεις αναβολές, ο κ. Γιανούσεφ ανέφερε πως σε έναν βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του.
Ένα άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα προειδοποίησε πως θα προβεί σε μηνύσεις αναφορικά με σχετικά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.
Με επιστολές της στα μέσα Kurir και Repoublika η κυβέρνηση ζήτησε από τα δύο μέσα να ανασκευάσουν τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος M. Boznakovski.

 


www.worldenergynews.gr


Eleni Α