Απόψεις

BNP Paribas: Σε δυσκολη ισορροπία η Ελλάδα μεταξύ εκλογών και χαμηλής ανάπτυξης - Αδύναμες οι τράπεζες

BNP Paribas: Σε δυσκολη ισορροπία η Ελλάδα μεταξύ εκλογών και χαμηλής ανάπτυξης - Αδύναμες οι τράπεζες

Η ελληνική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στο δημόσιο χρέου, στην ανεργία και τις τράπεζες, σύμφωνα με την BNP Paribas

Η Ελλάδα πρέπει να βρει μια δύσκολη ισορροπία τόνωσης της ανάπτυξης και διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, τονίζει η BNP Paribas, η οποία όμως θεωρεί ότι αυτή είναι μια δύσκολη αποστολή καθώς η χώρα βρίσκεται στο τελευταίο 12μηνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Aν και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, μέχρι στιγμής η απόδοσή της είναι χαμηλότερη των προσδοκιών, αναφέρει στην τελευταία 2σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: Life after adjustment programmes" (Ελλάδα: Η ζωή μετά τα προγράμματα προσαρμογής), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Μετά την έξοδό της από τα ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής βοήθειας, η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ανακτήσει κάποια ελευθερία να δράσει, παρόλο που εξακολουθεί να είναι υπό "ενισχυμένη εποπτεία".
Η εύρεση των σωστών συμβιβασμών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η Ελλάδα πρέπει να βρει την ισορροπία της μεταξύ της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης, της διατήρησης την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα, ιδίως την ώρα που η χώρα βρίσκεται ένα 12μηνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αναφέρει η BNP Paribas.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, η χώρα φαίνεται τελικά να κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά από πολλά χρόνια που χαρακτηρίστηκαν από σχέδια προσαρμογής και αποστολές επιθεώρησης.
Ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στο δημόσιο χρέου, στην ανεργία και τις τράπεζες.
 

- Αναμένοντας την επιτάχυνση της ανάπτυξης

Αν και η ανάκαμψη είναι μάλλον εδραιωμένη, η οικονομία παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς επιτάχυνσης.
Η ανάπτυξη έφτασε το 1,3% το 2017, αφού τροφοδοτήθηκε ουσιαστικά από την ανάκαμψη των εξαγωγών και επενδύσεων, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών τελικά παραμένει αδύναμη.
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν ένα σενάριο ανάκαμψης, με έντονη αύξηση των εξαγωγών, δυναμική δημιουργία θέσεων εργασίας και μια ισχυρή ανάκαμψη της αξιοπιστίας.
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε για το έκτο συνεχές τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από το 2006.
Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη φαίνεται να αγωνίζεται να ξανακερδίσει την ορμή της, με το ΑΕΠ μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο 2018.
Ωστόσο, δεδομένου του εύρους της κρίσης και της επακόλουθης έλλειψης δραστηριότητας, κάποιος θα πίστευε ότι η ανάπτυξη θα ήταν λίγο πιο ισχυρή, τουλάχιστον κατά τα πρώτα έτη της ανάκαμψης.
Υπάρχουν ακόμα μερικοί παράγοντες που δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως για την επιτάχυνση της ανάκαμψης, σύμφωνα με την BNP Paribas.
Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο.
Αν και βρίσκονται στο δρόμο προς τη βελτίωση, σίγουρα οι τράπεζες δεν διαθέτουν την ικανότητα να ενισχύσουν την προσφορά δανείων.
Δεύτερον, και το σημαντικότερο, αν και το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι τόσο κακό, είναι λιγότερο ευνοϊκό από ό, τι το 2017.
Αυτό συνεπάγεται μια αντικυκλική επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που ο ευρωπαϊκός κύκλος δυστυχώς εισέρχεται σε φάση επιβράδυνσης.
Συνολικά, οι προοπτικές εξόδου από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων.
Έτσι, η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά, σε σχεδόν 2,5% το 2019, από το 2% το 2018.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.
Και αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, δεδομένου του ότι αν και η ανεργία μειώνεται, εξακολουθεί να επηρεάζει το 20% του ενεργού πληθυσμού.
 

- Ενισχυμένη εποπτεία

Σε ένδειξη την ανάληψης της δημοσιονομικής κυριαρχίας από την ελληνική οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση Τσίπρα δημοσίευσε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της ανεργίας και της αβεβαιότητας όσον αφορά την απασχόληση (με την αύξηση στον κατώτατο μισθό και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας).
Επίσης, κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας.
Για τις σημερινές και μελλοντικές κυβερνήσεις, η μεγάλη πρόκληση θα είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών που δημιουργούνται από την κρίση και την αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης χωρίς να διακυβεύονται τα πρόσφατα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα.
Βέβαια, η χώρα συμφώνησε για την "ενισχυμένη εποπτεία" από του ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο περισσότερων και συχνών αξιολογήσεων στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα εποπτείας .
Δηλαδή θα θα παρακολουθείται προκειμένου να διαβεβαιώνεται ότι συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του περασμένου Ιουνίου, δηλαδή με το να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση και να ανταποκρίνεται σε νέους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο μεγάλος φόβος είναι η Ελλάδα να αναιρεί μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων.
Τους επόμενους μήνες, η συζήτηση με την Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το 2019.
Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη μείωση κατά 1% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και να αποκατασταθεί ο κρίσιμος φορολογικός χώρος.
Υποθέτοντας ότι η χώρα ανταποκρίνεται στους δημοσιονομικούς της στόχους, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν πλήρως για τη χρηματοδότηση των στοχοθετημένων μέτρων κοινωνικών δαπανών.
Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, μόλις ένα χρόνο πριν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να θέλει να αναιρέσει αυτή τη δέσμευση.
Μόνο το μέλλον μπορεί να πει αν οι Ευρωπαίοι, των οποίων η εκτίμηση της ελληνικής κατάστασης έχει αποκλίνει τακτικά, θα αφήσει την κυβέρνηση να το πράξει.

- Χρηματοδότηση: Πολύ βαθμιαία εξομάλυνση

Για τους τελευταίους μήνες, οι οργανισμοί αξιολόγησης έχουν αργά και προσεκτικά αυξήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, την οποία η Αθήνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για την οργάνωση της επιστροφής της στις κεφαλαιαγορές.
Μετά από δύο επιτυχημένες προσπάθειες το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και στις αρχές του 2018, η τρίτη έκδοση έχει αναβληθεί, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία.
Βέβαια, η χώρα δεν πιέζεται να καλύψει ]χρηματοδοτικές ανάγκες (χάρη σε ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας).
 

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης