Αναλύσεις

Τέλος στα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης από τον Τσίπρα - Δεν θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή Κοτζιά

Τέλος στα σενάρια για ψήφο εμπιστοσύνης από τον Τσίπρα - Δεν θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή Κοτζιά

Συνέντευξη τύπου Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της εθνικής αντιπροσωπείας στη Βουλή,  ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 
«Δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια.
Συστήνω οι συντάκτες να δοκιμάσουν την τύχη τους στον τζόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές.
Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».
«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο πως «από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», ενώ πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

Προσωπική η επιστολή Κοτζιά, δεν θα δημοσιοποιηθεί

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».
«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με Draghi - Coeure

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.
«Στη συνάντηση με Draghi και Coeure ήθελα να μάθω τις εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.
Ο κ.  Draghi απέδωσε τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων από εξωτερικές εξελίξεις.
Τελευταία διαπιστώνουμε ότι το ελληνικό ομόλογο σταδιακά αποκόβεται από τις ιταλικές επιρροές.
Οι αγορές αναγνωρίζουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Είμαι αισιόδοξος ότι η Ιταλία δεν θα επηρεάσει τις ελληνικές προσπάθειες έκδοσης ομολόγου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κρίσιμη ημέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σήμερα είναι κρίσιμη μέρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού περιμένουμε την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ.
Η προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ είναι μονόδρομος εάν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Σκοπιανό ομόλογό του Zoran Zaev.

Σε βάρος της Ευρώπης οι καθυστερήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρουσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.
Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.
Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το Brexit

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους.
«Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Προσφυγικό

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.
«'Αλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης