Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι επενδύσεις της Google στην ανανεώσιμη ενέργεια και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Οι επενδύσεις της Google στην ανανεώσιμη ενέργεια και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

«Η επίτευξη ανανεώσιμης ενέργειας 100% είναι μόνο η αρχή» είπε ο Michael Terrell, επικεφαλής της ανάπτυξης της αγοράς ενέργειας στην Google

Όλο και πληθαίνουν οι στρατηγικές που ακολουθούν εταιρείες στις ΗΠΑ για την υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας.

Πέρα όμως από το οικολογικό κίνητρο, υπάρχει και επιθυμία για μείωση του κόστους μέσα από τις ΑΠΕ και τη σταδιακή απομάκρυνση από τον άνθρακα.

Οι μεγαλύτεροι εταιρικοί αγοραστές είναι εταιρείες μεγάλων τεχνολογιών που βασίζονται σε παγκόσμια δίκτυα μεγάλων κέντρων δεδομένων που καταναλώνουν ενέργεια, αποθηκεύοντας και εξυπηρετώντας το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού περιεχομένου του διαδικτύου: βίντεο και ταινίες, ιστοσελίδες, αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Google δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Bloomberg New Energy Finance τον Μάρτιο του 2018.

«Η επίτευξη ανανεώσιμης ενέργειας 100% είναι μόνο η αρχή» είπε ο Michael Terrell, επικεφαλής της ανάπτυξης της αγοράς ενέργειας στην Google.

Αγοράζοντας αρκετή καθαρή ενέργεια για την αντιστάθμιση όλης της βρώμικης ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι ένα πράγμα, αλλά ταιριάζοντας τις ενεργειακές ανάγκες με καθαρούς ενεργειακούς πόρους όλη την ημέρα, κάθε μέρα είναι κάτι άλλο.

Για να εκφράσει την πρόοδο προς την επίτευξη αυτού του στόχου, η Google έχει αναπτύξει ένα γραφικό χάρτη θερμότητας για να δείξει πόση καθαρή ενέργεια χρησιμοποιείται σε διάφορες ώρες της ημέρας όλο το χρόνο.

 

Σε δηλώσεις της η Google ανέφερε πως η τωρινή συμφωνία της στη Φινλανδία είναι και η πρώτη στην Ε.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς κρατική επιδότηση. «Σε ολοένα και περισσότερες τοποθεσίες στον πλανήτη το κόστος της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλότερο από την ενέργεια των συμβατικών πηγών», υπογράμμισε ο Μαρκ Ομαν, επικεφαλής της Google στον βραχίονα της ενέργειας στην Ε.Ε. Συνολικά η παραγωγική ικανότητα των τριών αιολικών πάρκων στη Φινλανδία θα ανέρχεται σε 190 μεγαβάτ, ενώ την κατασκευή τους αναλαμβάνουν η γαλλική Neoen και οι γερμανικές CPC και WPD.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί και άλλοι όμιλοι ενδιαφέρονται έντονα να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το ενεργειακό τους κόστος και, παράλληλα, να ελαχιστοποιήσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, οι οποίες ονομάζονται συμφωνίες αγοράς ενέργειας από εταιρείες (ΡΡΑ), η Google/Αlphabet, η Microsoft και άλλες μπορούν να αγοράσουν απευθείας ηλεκτρική ενέργεια από τον παραγωγό της.

Εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η απόφαση της Google να επενδύσει σε ηλιακή και αιολική ενέργεια έχει επιδράσεις επίσης στον οικονομικό τομέα, καθώς σήμερα, δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ορυκτά καύσιμα.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης