Διεθνή

Κρίσιμες ώρες στην Ιταλία - Ρήγμα Salvini - Di Maio, με παραίτηση απείλησε ο Conte

tags :
Κρίσιμες ώρες στην Ιταλία - Ρήγμα Salvini - Di Maio, με παραίτηση απείλησε ο Conte

Σοβαρή κυβερνητική κρίση στην Ιταλία - Καθοριστική η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο 20/10

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Την ώρα που μετράει αντίστροφα ο χρόνος ώστε η κυβέρνηση του Giuseppe Conte να απαντήσει στην Κομισιόν για την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων στον προϋπολογισμό του 2019 πριν το μεσημέρι της Δευτέρας 22/10, σε εξέλιξη είναι μια σοβαρή κυβερνητική κρίση.

Την ώρα που ο Conte διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τον προϋπολογισμό του 2019, επιχειρώντας να τους πείσει ότι αποτελεί ένα σχέδιο βάσιμο, αξιόπιστο και με προοπτική, οι δύο κυβερντητικοί εταίροι, ο Matteo Salvini και ο Luigi Di Maio συγκρούονταν - με συνεχείς δηλώσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα - για το μέτρο της φορολογικής αμνηστίας.
Μάλιστα, ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πρώτη μεγάλη πολιτική κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης - αν και ο Salvini διέψευσε ότι υπάρχει κρίση - ενώ εντύπωση προκαλούν και τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να απειλεί για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του με παραίτηση.
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου, εκεί όπου αναμένεται να συζητηθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η πολιτική αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων.
Σημειώνεται πως αν και ο Salvini αρχικά υποστήριξε ότι δεν θα παραστεί, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, αναφέροντας πως θα είναι παρών προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.


Το ρήγμα Salvini - Di Maio

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, το θέμα είναι πολιτικό.
«Εάν ένα θέμα είναι πολιτικό πρέπει να υπάρξει και μια πολιτική διευθέτηση
Το κατάλληλο μέρος είναι το υπουργικό συμβούλιο, αλλά μπορεί να προηγηθεί μια σύνοδος κορυφής
Το spread έχει ενισχυθεί γιατί οι αγορές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι συμπαγής», εκτίμησε. 
Ο Di Maio δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Matarella.
Τα Πέντε Αστέρια ουσιαστικά ζητούν αναλυτική επανεξέταση των μέτρων, για να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων που έχουν παραβιάσει τον νόμο.
Η Λέγκα του Salvini όμως αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «περίεργη παρέμβαση» και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte  έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο», τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο, για το Σάββατο.

Άλμα στην απόδοση του 10ετούς πάνω από το 3,7% μετά την επιστολή της Κομισιόν

Στο οικονομικό μέτωπο, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν, μετά την επιστολή της Κομισιόν η οποία κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου» παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει διορία να υποβάλλει τις αναθεωρημένες προτάσεις της πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου.
Την επιστολή παρέδωσε ο Επίτροπος Pier Moscovici, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Σήμερα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,768%.
Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 0,5% στις 18.998 μονάδες.
Κατόπιν της δημοσιοποίησης της επιστολής της Κομισιόν στη Ρώμη η άμεση αντίδραση της αγοράς ήταν η εκτίναξη στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο 3,74% διαμορφώνοντας το spread Ιταλίας - Γερμανίας στις 333 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο από το 2013.
Στη συνέχεια υποχώρησε στο 3,673%.

 

 

 

 

 

Dijsselbloem: Έρχεται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας – Θα πληγούν κυρίως η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες

Την εκτίμηση πως επίκειται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας με αφορμή τον προϋπολογισμό για το 2019 διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος υποστήριξε πως αν αυτή η αντιπαράθεση εξελιχθεί σε μείζονα κρίση, τότε αυτή που θα πληγεί είναι η Ιταλία, η οικονομία της και οι τράπεζες της.
Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι εάν το ιταλικό ζήτημα εξελιχθεί σε μεγάλη κρίση, τότε θα υπάρξει μια έκρηξη, η οποία θα εκδηλωθεί στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό της Ιταλίας.
«Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες χρηματοδοτούνται, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό» τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 22/10 για να απαντήσει στις Βρυξέλλες.
Εάν από την απάντηση αυτή οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις επιταγές της ΕΕ, τότε έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να αποφασίσει και να ζητήσει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί εντός τριών εβδομάδων.
Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup προβλέπει ότι θα υπάρξει σύγκρουση.
«Κοιτάζοντας τι έχουν βάλει στο τραπέζι οι Ιταλοί αξιωματούχοι, η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να στείλει πίσω.
Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή της» είπε ο Dijsselbloem, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία.
«Πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί.
Δεν βλέπω στήριξη από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που να λέει ότι «είναι τελείως εκτός πορείας ας τους βοηθήσουμε».
Ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ιταλίας θα εξαφάνιζε τον ESM μέσα σε δύο χρόνια.
Επομένως, τι κάνουμε;
Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά για να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.
Η Ιταλία πρέπει να σώσει μόνη της τον εαυτό της» υποστήριξε ο Dijsselbloem, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι ανησυχητική.
«Είναι πολύ ανησυχητικό, θα υπάρξει σύγκρουση και πιστεύω ότι η Κομισιόν δεν έχει εναλλακτική από το να αποδεχθεί και να διαχειριστεί αυτή τη σύγκρουση.
Οι τραπεζικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τι θα σημάνει αυτό για τις ιταλικές τράπεζες.
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η ιταλική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ διαφορετικό και βρισκόμαστε ήδη σε διαφορετική εποχή.
Η ελληνική κρίση ενείχε τον τεράστιο κίνδυνο να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Αντιθέτως, η Ιταλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μόνη της» υποστήριξε ο Dijsselbloem.


«Άνευ προηγουμένου» η παρέκκλιση

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».
Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».
Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Moscovici τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιό τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».
Ο Moscovici θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις».
Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.
Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Tria, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.
Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

 

 



 

 


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης