Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προ τριακονταετίας η λύση στο "γρίφο" της πρόσφατης τροπολογίας για την αυτόματη θέρμανση

Προ τριακονταετίας η λύση στο
Με βάση ΠΔ του 1985 απαλλάσσονται των δαπανών της κεντρικής θέρμανσης όσα διαμερίσματα έχουν αποσυνδεθεί απ’ αυτή
Το πρόβλημα της δαπάνης συμμετοχής στην κεντρική θέρμανση σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του αυτόνομη θέρμανση, το οποίο αναδείχθηκε μέσω της πρόσφατης τροπολογίας, φαίνεται να έχει ήδη αντιμετωπιστεί εδώ και… 30 χρόνια με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου / 7 Νοεμβρίου 1985 ( ΦΕΚ Δ ΄631).
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΠΔ στην παράγραφο 3.3.1. αναφέρεται ότι ιδιοκτησίες στις οποίες παρέχεται από τον κανονισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής η δυνατότητα να αποσυνδεθούν μόνιμα από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση δεν επιβαρύνονται ούτε με δαπάνες λειτουργίας ούτε με έκτακτες δαπάνες κεντρικής θέρμανσης.
Και συνεχίζει, αναφέροντας ότι «ανεξαρτήτως σχετικής προβλέψεως στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, οι διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου ισχύουν και σε ιδιοκτησίες οι οποίες αποσυνδέονται μόνιμα από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου σύμφωνα με τα οριζόμενα της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του Π.Δ 420/1987 και διαθέτουν ανεξάρτητη μόνιμη εγκατάσταση θέρμανσης με χρήση αερίων καυσίμων».

Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ στην απαλλαγή
Πάντως η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων παρατηρεί ότι επί της τροπολογίας του άρθρου 39 του πρόσφατου Ν. 4447/2016 είναι αδύνατη πρακτικά και νομικά η εφαρμογή και λειτουργία της.
Η επίμαχη διάταξη δεν προσδιορίζει ποιες είναι οι «ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης» οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδειες και εγκρίσεις στα διαμερίσματα πολυκατοικιών.
Συνεπώς καθένας που έχει στο διαμέρισμά του τοποθετημένα 1-2 κλιματιστικά ή ένα απλό τζάκι ή μια ξυλόσομπα, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί προσχηματικά ότι αυτό αποτελεί «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης» και να διεκδικεί απαλλαγή από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η διάταξη αυτή δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει μια «ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης» απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς, σύμφωνα πάντα με τη ΠΟΜΙΔΑ, όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες στην προβλεπόμενη συμμετοχή στις δαπάνες της.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης