Ενέργεια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Bill Gates δημιουργούν κοινό fund 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Bill Gates δημιουργούν κοινό fund 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Το Breakthrough Energy Ventures διαθέτει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια δεσμευμένου κεφαλαίου για την δημιουργία εταιρειών "αιχμής" που θα φέρουν στο εμπόριο καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Breakthrough Energy του  Bill Gates για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου με το όνομα Breakthrough Energy Europe (BEE).
H Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ταμείο των 100 εκατομμυρίων ευρώ (115,2 εκατομμύρια δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις "καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτύξουν και να φέρουν ριζικά νέες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στην αγορά".
Το Breakthrough Energy Ventures είναι ένα επενδυτικό fund με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια δεσμευμένου κεφαλαίου για την δημιουργία εταιρειών "αιχμής" που θα  βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρός της είναι ο Bill Gates.
Σύμφωνα με το CNBC  σε δήλωση του, ο Gates ανέφερε ότι χρειάζονται νέες τεχνολογίες για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, είχε δείξει πολύτιμη ηγετική θέση κάνοντας "εντυπωσιακές" επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.
"Οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες που αναπτύσσουν καινοτομίες για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος χρειάζονται κεφάλαια για την οικοδόμηση εταιρειών που μπορούν να προσφέρουν αυτές τις καινοτομίες στην παγκόσμια αγορά", ανέφερε. "Η Breakthrough Energy Europe έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αυτό το κεφάλαιο."

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο ταμείο θα επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, της μεταποίησης και των κτιρίων.
Περιέγραψαν το BEE ως πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλους θεματικούς τομείς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, επεσήμανε ότι η συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε νέες και καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι  "το κλειδί για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ".“Πρέπει να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και βιομηχανίας για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί για την προστασία του πλανήτη μας.
Η συνένωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε νέες, καινοτόμες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για να εξασφαλίσει την ευημερία όλων των πολιτών της στο μέλλον, η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος».
Το «Breakthrough Energy Europe» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019. Το μισό του μετοχικού κεφαλαίου θα προέλθει από την ομάδα Breakthrough Energy και το άλλο μισό από τα InnovFin – χρηματοδοτικά μέσα επιμερισμού του κινδύνου που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, το τρέχον πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης