Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράκ μεταφέρει εννέα κρατικές εταιρείες πετρελαίου στη νέα National Oil Company

Το Ιράκ μεταφέρει εννέα κρατικές εταιρείες πετρελαίου στη νέα National Oil Company

Επικεφαλής της νέας εταιρείας ανέλαβε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας

Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi εξέδωσε διάταγμα για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας εννέα κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου της SOMO, από το υπουργείο πετρελαίου στη νεοσυσταθείσα National Oil Company,  στην οποία επικεφαλής είναι ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου την Πέμπτη 18/10/2018.
Ο Luaibi πήρε την απόφαση υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής της National Oil Company, και όχι ως υπουργός, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου Asim Jihad.
Η ιρακινή κυβέρνηση είχε ορίσει την περασμένη εβδομάδα  τον Luaibi ως επικεφαλής της νέας Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (National Oil Company), η οποία πρόκειται να λειτουργήσει ως ομπρέλα για τις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες.
 Οι θέσεις του επικεφαλής της εταιρείας και του υπουργού δεν σχετίζονται, αλλά ο Luaibi κατέχει και τις δύο.
Το Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο για την ίδρυση της εταιρείας, η οποία προορίζεται να διαχειριστεί τις επιχειρήσεις του Ιράκ, απελευθερώνοντας το υπουργείο που θα καθορίσει σχέδια και στρατηγικές για την ανάπτυξη του τομέα.
Οι εννέα εταιρείες που περιλαμβάνονται στην απόφαση της Πέμπτης είναι η SOMO, η Iraqi Oil Exploration Company, η Iraqi Drilling Company,, η North Oil Company, η Midland Oil Company, η Basra Oil Company, η Dhi Qar Oil Company, η Maysan Oil Company και η Iraqi Oil Tankers Company.
Ο πρωθυπουργός Adel Abdul Mahdi, ο οποίος έχει αναλάβει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μήνες μετά από πολιτικό αδιέξοδο μετά από εκλογές του Μαΐου, κάλεσε αξιωματούχους της απερχόμενης κυβέρνησης να μην υπογράψουν επείγουσες συμβάσεις, να προχωρήσουν σε μη ουσιαστικές προσλήψεις ή άλλες βασικές αποφάσεις . Δεν ήταν σαφές εάν η δήλωση του αφορούσε την απόφαση του Luaibi.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης