Αναλύσεις

Σ. Φάμελλος: "Η παραίτηση Κοτζιά δεν επηρεάζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών"

Σ. Φάμελλος:

Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε ο  Αν. ΥΠΕΝ

Ερωτηθείς για την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε νωρίτερα στον Real 97.8 FM ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται η πολιτική γραμμή του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ούτε και η κυβερνητική σταθερότητα.
"Θεωρώ ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά τα τελευταία 3,5 χρόνια στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε θερμά και ειλικρινά στην ανακοίνωσή του", είπε χαρακτηριστικά.

"Ο Νίκος Κοτζιάς τίμησε το χαρτοφυλάκιό του και τόλμησε να ανοίξει καίρια ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, τα οποία και εμπλούτισε με τη σκέψη του και τον λόγο του.
 Πρόκειται για ζητήματα που είχαν μείνει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα, με ευθύνη κυρίως της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, η εξωτερική μας πολιτική τιμά την χώρα μας διότι της δίνει τη δυνατότητα να είναι κυρίαρχη και σεβαστή στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και παγκόσμια  και λειτουργεί προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή μας", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πρόσθεσε δε ότι η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τονίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βαδίζει απαρέγκλιτα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ, εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τη γείτονα χώρα, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του ονόματος erga omnes και η εξάλειψη πιθανών αλυτρωτικών διαθέσεων που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, εξαιτίας της ελλιπούς εξωτερικής πολιτικής επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 

"Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε ρεαλιστική υπόσταση στην εξωτερική πολιτική της χώρας και ανέλαβε να κλείσει ανοικτά και χρονίζοντα ζητήματα στο πεδίο της διπλωματίας", κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι  το συμφέρον της χώρας επιβάλλει καλές και ειρηνικές σχέσεις στην περιοχή, οι οποίες ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική των βαλκανικών χωρών, αλλά και το ρόλο της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως μητρόπολης των Βαλκανίων. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την παραίτηση Κοτζιά,  αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην εθνική γραμμή και στην υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος".


www.woorldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης