Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Νέα συμφωνία με την αμερικανική Venture για την αγορά LNG

Πολωνία: Νέα συμφωνία με την αμερικανική Venture για την αγορά LNG

Μειώνεται η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Πολωνία υπέγραψε δύο συμβόλαια με την αμερικανική εταιρεία Venture Global LNG για παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για διάστημα 20 ετών.
Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα 17/10/2018 στη Βαρσοβία πως τα συμβόλαια αυτά, τα οποία επιβεβαιώνουν μια προκαταρκτική συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο Ιούνιο, αφορούν στην παράδοση 2 εκατ. τόνων LNG ετησίως. Προσφέρουν εγγυήσεις ενεργειακής ασφάλειας στην Πολωνία, η οποία έχει εξάλλου την άδεια να μεταπωλεί το αέριο αυτό.
«Δεν μπορώ να αποκαλύψω την αξία των συμβολαίων, όμως η τιμή του αμερικανικού αερίου θα είναι κατά 20% χαμηλότερη εκείνης του ρωσικού αερίου», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του εθνικού ομίλου φυσικού αερίου Πιότρ Βόζνιακ.
«Από το 2022, επιτέλους, η Πολωνία δεν θα εισάγει πλέον ρωσικό αέριο, οι παραδόσεις αερίου εξ Ανατολών θα σταματήσουν, δόξα τω Θεώ», υπογράμμισε ο Βόζνιακ στη διάρκεια τελετής παρουσία του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι και της αμερικανίδας πρεσβευτή Ζορζέτ Μοσμπάχερ.
Αυτή η τελευταία υπογράμμισε πως η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει στόχο να κάνει τις ΗΠΑ «τον μεγαλύτερο εξαγωγό υγροποιημένου αερίου στον κόσμο».
Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται στις παραμονές των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή.
Η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου προμηθεύει στην Πολωνία 10 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 1996, σύμφωνα με τη Βαρσοβία, σε υψηλή τιμή, πολύ υψηλότερη από εκείνη που προσφέρει σε άλλους ευρωπαίους εισαγωγείς.
«Είναι το πρώτο συμβόλαιο αυτού του μεγέθους στην κεντρική Ευρώπη για την παράδοση αμερικανικού αερίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PGNiG.
Η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποδεσμευτεί από τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στο όνομα της ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Θέλει να στηριχθεί τόσο στις παραδόσεις αμερικανικού αερίου όσο και σε αυτές νορβηγικού αερίου και υγροποιημένου αερίου από το Κατάρ.
Ως εκ τούτου, η Βαρσοβία αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο του αγωγού αερίου Nord Stream 2 για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το θεωρεί εν δυνάμει μέσο «πολιτικού εκβιασμού» εκ μέρους της Μόσχας.

www.woorldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης