Χρηματιστήριο & Αγορές

Απόκτηση συμμετοχής 10% στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας από το ΧΑΚ

Απόκτηση συμμετοχής 10% στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας από το ΧΑΚ

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να συσταθεί η θυγατρική της ΕΧΕ που θα έχει την αρμοδιότητα εκκαθάρισης, διακανονισμού και διαχείρισης του χρηματοοικονομικού κινδύνου

Επισημοποιήθηκε τελικά η συμμετοχή του Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στην Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), με την απόκτηση ποσοστού 10% από το μετοχικό κεφάλαιο του λειτουργού της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ποσοστό αυτό εκχωρήθηκε από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), στο οποίο είχε «περάσει» προσωρινά, έως ότου εξασφαλίζονταν οι απαραίτητες άδειες στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται πως η είσοδος του Χρηματιστήριου Κύπρου με 10% στην ΕΧΕ είχε «κλειδώσει» από την αρχική κατάρτιση της μετοχικής σύνθεσης του νέου φορέα λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς.
Ωστόσο, το ΧΑΚ δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του νησιού μέχρι τη συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης της εταιρείας στα μέσα Ιουνίου, με συνέπεια το «πακέτο» μετοχών να αναληφθεί προσωρινά από το ΧΑΑ. 
Με τη μεταβίβαση, η μετοχική σύνθεση της ΕΧΕ λαμβάνει πλέον την οριστική της μορφή.
Έτσι, από την πλευρά των θεσμικών φορέων, μέτοχοι στον νέο φορέα είναι ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ο ΑΔΜΗΕ με 20% και ο ΔΕΣΦΑ  με 7%.
Όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, το «παρών» δίνει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με 21%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με 20% και πλέον το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με 10%.

Η λειτουργία των επιμέρους αγορών

Η ΕΧΕ έχει ήδη αναλάβει τη λειτουργία της υφιστάμενης χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα αποτελέσει τον λειτουργό των τριών από τις τέσσερις ενεργειακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπεται να δημιουργηθούν, στο πλαίσιο εφαρμογής του Μοντέλου - Στόχου (Target Model).
Έτσι, υπό την ευθύνη της θα περιέλθει η προημερήσια, η ενδοημερήσια και η προθεσμιακή αγορά.
Η τέταρτη αγορά, αυτή της εξισορρόπησης, θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ.
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Αθανάσιος Σαββάκης, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μιχάλης Φιλίππου, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ.
Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύσταση και η θυγατρική της ΕΧΕ, με αρμοδιότητα την εκκαθάριση, τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου.
Η θυγατρική, η ίδρυση της οποίας τοποθετείται περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα υποβάλει την τελική εισήγηση για τον Κανονισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών, αφού πρώτα η εισήγηση λάβει την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης