Διεθνή

Συμφωνία συνεργασίας της κινεζικής CNPC με την νορβηγική Equinor για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου

tags :
Συμφωνία συνεργασίας της κινεζικής CNPC με την νορβηγική Equinor για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας (MOU), οι εταιρείες θα διερευνήσουν ευκαιρίες αξιοποίησης των αντισυμβατικών πηγών φυσικού αερίου στην Κίνα και θα είναι επίσης εταίροι σε παγκόσμια έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κορυφαία ενεργειακή ετιαρεία της Κίνας CNPC συμφώνησε τη Δευτέρα με την νορβηγική Equinor να συνεργαστεί για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, ανακοίνωσαν στελέχη της εταιρείας την Τρίτη 16/10/2018.
Η Κίνα και η Νορβηγία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις το 2016 μετά από μια διακοπή που είχε προκαλέσει η απονομή  από την νορβηγική επιτροπή Νόμπελ του Βραβείου Ειρήνης στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Liu Xiaobo το 2010. Ο Liu πέθανε το περασμένο έτος ενώ ήταν ακόμα υπό Κινεζική επιτήρηση.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, οι δύο χώρες επανέλαβαν τις συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών.
Σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας (MOU), οι εταιρείες θα διερευνήσουν ευκαιρίες αξιοποίησης των αντισυμβατικών πηγών φυσικού αερίου στην Κίνα και θα είναι επίσης εταίροι σε παγκόσμια έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
"Στην Κίνα οι συνεργασίες θα αφορούν κυρίως χερσαίες μη συμβατικές πηγές ή αέριο. Διεθνώς είναι πιο πιθανή μια συμβατική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου », δήλωσε ο Al Cook, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στρατηγικής, στο περιθώριο ενός ενεργειακού σεμιναρίου Νορβηγίας-Κίνας.
"Οι εταιρείες όπως η CNPC έχουν μια τεράστια ευκαιρία να συνδέσουν την παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου με την εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου", δήλωσε ο Cook.
Η Κίνα, η οποία ξεπέρασε τη Νότια Κορέα πέρυσι ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, θα συμβάλλει πιθανώς σε περισσότερα από τα μισό του παγκόσμιου εμπορίου LNG φέτος, δήλωσε ο Li Yao, ιδρυτής της συμβουλευτικής SIA Energy.
Ο κ. Zhang Xiangning, αναπληρωτής διευθυντής στο Τμήμα Διοίκησης Εξωτερικής Συνεργασίας της CNPC, δήλωσε ότι η Euqinor θα μπορούσε να εφαρμόσει την τεχνολογία στεγανών αερίων στους κινεζικούς τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως το Changqing στη λεκάνη Ordos της Βόρειας Κίνας, όπου η CNPC αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των αποθεμάτων.
Το Changqing είναι το κορυφαίο πεδίο φυσικού αερίου της Κίνας, το οποίο αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.
Το μνημόνιο συμφωνίας υπογράφηκε σε επίσκεψη του βασιλιά Harald V της Νορβηγίας κατόπιν πρόσκλησης του κινέζου προέδρου Xi Jinping.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης