Διεθνή

Aυτονομείται από το Φανάρι η Μόσχα λόγω χορήγησης αυτοκέφαλου στην Ουκρανία

Aυτονομείται από το Φανάρι η Μόσχα λόγω χορήγησης αυτοκέφαλου στην Ουκρανία

Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκατάσταση του πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετου Ντενισένκο, δείχνει ότι αγνοούν μία σειρά από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Μετά απο πολύωρη συνεδρίαση της Σύνοδου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Μινσκ, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κύριλλου, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφασίσε να διακόψει όλους τους δεσμούς  επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ως αντίδραση στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να  επαναφέρει σχισματικούς και να προχωρήσει στην χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανικής Εκκλησίας.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει κάνει αδύνατο για εμάς να διατηρήσουμε την ενότητα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως».

Στην Σύνοδο ήταν παρών και ο μητροπολίτης Βαρσοβίας Ονούφριος, επικεφαλής της Εκκλησίας, που μέχρι την απόφαση του Φαναρίου, αναγνωριζόταν από τις άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συνόδου, ο κ. Ουνούφριος, είχε επικαλεστεί λόγους υγείας και είχε συμμετάσχει μέσω τηλεδιασκέψεως.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου και μετα την άκαρπη συνάντηση Βαρθολομαίου- Κύριλλου, στο Φανάρι, η Μόσχα αποφάσισε να διακόψει την μνημόνυεση του Οικουμενικού Πατριάρχη, πλέον η απόφαση αυτή επεικτείνεται και προς όλους τους ιεράρχες καθώς αποφασίστηκε να ανασταλεί η συλλειτουργία με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν 5 ώρες και σύμφωνα με το ανακοινωθέν:

«Με βαθύτατο πόνο Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέγνωσε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το άνοιγμα Σταυροπηγιακής Μονής στο Κίεβο, αλλά και την αποκατάσταση των ηγετών του σχίσματος και την επιστροφή τους στην εκκλησιαστική κοινωνία. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δείχνουν ότι το Φανάρι αγνοεί τις εκκλήσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Προκαθημένων Τοπικών Εκκλησιών ... Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκατάσταση του πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετου Ντενισένκο, δείχνει ότι αγνοούν μία σειρά από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» Και η ανακοίνωση της Συνόδου καταλήγει:«Τώρα μετά από δύο δεκαετίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο για πολιτικούς λόγους άλλαξε την θέση του».

Πηγή:Skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης