Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η BP επικρίνει τους ελέγχους τιμών στην Ινδία

Η BP επικρίνει τους ελέγχους τιμών στην Ινδία

Η Ινδία μείωσε τους φόρους επί του πετρελαίου και της βενζίνης και ζήτησε από τις κρατικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων καυσίμων στη χώρα, να μειώσουν την τιμή των δύο καυσίμων αυτοκινήτων κατά μία ρουπία σε κάθε λίτρο

Η πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε τη Δευτέρα  15/10/2018 ότι οι έλεγχοι των τιμών καυσίμων δεν ήταν "καλοί", λίγες μέρες μετά  που η Ινδία ζήτησε από τους κρατικούς λιανοπωλητές καυσίμων να προστατέψουν τους πελάτες από τα υψηλά κόστη, περικόπτοντας τα περιθώρια.
Η BP έχει συμφωνήσει με την Reliance Industries, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου συγκροτήματος διύλισης στον κόσμο, να εισέλθει στον κατάντη τομέα της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ φυσικού αερίου και των πωλήσεων καυσίμων λιανικής.
"Πιστεύω ότι οι έλεγχοι των τιμών είναι ένα είδος που δεν θα είναι καλό για τον κλάδο μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Bob Dudley, Διευθύνων Σύμβουλος της BP Group στο Φόρουμ Ενέργειας της Ινδίας που διοργάνωσε η IHS CERA.
Στις δηλώσεις του δεν ανέφερε πότε  θα ανοίξει η BP το πρώτο κατάστημα πώλησης καυσίμων στην Ινδία σε συνεργασία με την Reliance.
Η Ινδία μείωσε τους φόρους επί του πετρελαίου και της βενζίνης αυτό το μήνα και ζήτησε από τις κρατικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων καυσίμων στη χώρα, να μειώσουν την τιμή των δύο καυσίμων αυτοκινήτων κατά μία ρουπία σε κάθε λίτρο πωλούμενου καυσίμου.
Η κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως κυβερνητική παρέμβαση στην τοπική τιμολόγηση καυσίμων, αν και ο υπουργός Οικονομικών Arun Jaitley και ο υπουργός πετρελαίου Dharmendra Pradhan είπαν ότι το βήμα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιστροφή σε ένα ρυθμιζόμενο καθεστώς.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τις καθοριζόμενες στην αγορά τιμές βενζίνης και ντίζελ. "Δεν έχω ακούσει κάποιες προτάσεις ότι η Ινδία θα επιστρέψει στους ελέγχους των τιμών. Υπήρξαν κάποιες μειώσεις σε τμήματα των φόρων ", δήλωσε ο Dudley στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα.
Η BP, η οποία δεσμεύτηκε με την Reliance για να διερευνήσει πεδία φυσικού αερίου στην Ινδία, αναμένει να έχει μερίδιο αγοράς 10% μέχρι το 2022, δήλωσε ο Dudley, προσθέτοντας ότι αναμένεται η παραγωγή αερίου της BP India με την Reliance να είναι 1 δισεκατομμύριο κυβικά πόδια την ημέρα σε πέντε χρόνια .
Επεσήμανε ότι ελπίζει κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου η εταιρεία να έχει μεγάλες συνεργασίες λιανικής πώλησης με την Reliance και ισχυρή παρουσία στην αγορά ηλιακής ενέργειας της Ινδίας.
Το 2011, η BP κατέβαλε 9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Reliance Industries της Mukesh Ambani για την αγορά ενός ποσοστού 30% σε ένα ανοικτό θαλάσσιο πεδίο φυσικού αερίου στον κόλπο της Βεγγάλης.
Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες αποχώρησαν από την ανακοίνωση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα, καθώς η τοπική τιμή φυσικού αερίου δεν υποστήριζε επαρκή απόδοση των επενδύσεων.
Ο Dudley είπε ότι η χαμηλή τιμή φυσικού αερίου στην Ινδία πριν από το 2014 ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που επιβράδυνε τις επενδύσεις στη χώρα.
Πέρυσι, η Reliance και η BP ανακοίνωσαν επένδυση ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη τριών πεδίων στην ανατολική ακτή της Ινδίας, με την οποία θα προσθέτουν περίπου 30-35 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα ημερησίως (mscmd) φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2022.
"Σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα και είμαστε εδώ στην Ινδία μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Dudley τη Δευτέρα, αναφερόμενος στα σχέδια της BP για την Ινδία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης