Τελευταία Νέα
Απόψεις

Strategic Culture: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο σε Merkel και ΕΕ – H EKT μπλοφάρει με απειλές

Strategic Culture: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο σε Merkel και ΕΕ – H EKT μπλοφάρει με απειλές

Salvini και Di Maio έχουν καταλάβει την μπλόφα της ΕΚΤ και παίζουν ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι….

Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Merkel και την ΕΕ αναφέρει το Strategic Culture Foundation
Οι ηγέτες του ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού στην Ιταλία έχουν σχέδιο να αψηφήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2019 το αποδεικνύει.
Και οι δύο Αντιπρόεδροι, ο Luigi Di Maio του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ο Matteo Salvini της Lega, εμφανίζονται έτοιμοι να συγκρουστούν με την ΕΕ, σύγκρουση που θα κορυφωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.  
Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας περιελάμβανε φορολογικές περικοπές καθώς και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ που σημαίνει περί τα 60 δισεκ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, επειδή ο Tria δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί αυτόν τον προϋπολογισμό με τις Βρυξέλλες, προτιμώντας κάποια προσέγγιση με την ΕΕ.
Ο Salvini και ο Di Maio, ωστόσο, έχουν άλλα σχέδια.
Ο Salvini έχει δύναμη στις διαπραγματεύσεις.
Το ύψος του ανεξόφλητου χρέους και οι υποχρεώσεις που υπάρχουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω του Target 2 περί το 1 τρισεκ. δολάρια είναι κάτι που οι Juncker, Draghi, Merkel και Christine Lagarde στο ΔΝΤ απλά δεν μπορούν να αγνοήσουν.
Όμως Salvini και Di Maio πρέπει να καταβάλουν καλή πίστη για να διαπραγματευτούν μια καλή συμφωνία για την Ιταλία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός ξεπέρασε το όριο του 2%.
Οι Ιταλοί και ειδικά ο Salvini ακολουθεί μια στρατηγική.
Πρωτίστως θέλουν να χτυπήσουν τις δομές της εξουσίας της ΕΕ με βασικό στόχο η Ευρώπη να αισθανθεί πίεση…ενώ ταυτόχρονα αναφέρουν ότι δεν σχεδιάζουν έξοδο από το ευρώ.
O επόμενος στόχος του Salvini είναι να κερδίσει την ΕΕ από μέσα.
Πριν λίγο καιρό συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας V. Orban, ο οποίος συμφώνησε σε μια στρατηγική για τη δημιουργία ενός «συνδέσμου» που θα ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο στόχος ήταν να καταρρεύσει ο έλεγχος της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον συνασπισμό που υποστηρίζει τον σημερινό Πρόεδρο Jean-Claude Juncker.
Με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, Salvini και Orban μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική αλλαγή την δομή των κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι μέλος του κόμματος Fidesz του Orban, είναι ευάλωτο να χάσει την κυρίαρχη θέση του σε οποιοδήποτε συνασπισμό εξαιτίας της τεράστιας αλλαγής στην εκλογική σύνθεση της Ιταλίας έως την Αυστρία με τον λιγότερο ριζοσπαστικό Sebastian Kurz.
Όμως, η μεγάλη πρόκληση βρίσκεται στην Γερμανία.
Η εναλλακτική για τη Γερμανία οι εθνικιστές (AfD) έχουν φθάσει δημοσκοπικά στο 20% σε εθνικό επίπεδο και το επόμενο εμπόδιο είναι οι εκλογές της Βαυαρίας.
Το αποτέλεσμα στην Βαυαρία μπορεί αν πλήξει την Καγκελάριο Angela Merkel.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το AfD κινείται στο 11%, σε σύγκριση το 18% των Πρασίνων.
Το CSU οι χριστιανοκοινωνιστές και συνεργάτες της Merkel έχουν  καταρρεύσει μόλις στο 35%.
Το άθροισμα CSU – Πρασίνων είναι λιγότερο από 50%, το CSU μπορεί να αναγκαστεί να σχηματίσει συνασπισμό 3 κομμάτων για να μπλοκάρει το AfD.
Οι εξελίξεις αυτές θα πλήξουν τους ηγέτες του CSU.


Είναι πιθανό λόγω αυτής της ήττας των χριστιανοκοινωνιστών να ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση CSU και CDU της Merkel που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην ρήξη.
Και με τη Merkel να ασχολείται με τις εσωτερικές πολιτικές έριδες, η πιθανότητα να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία είναι μεγάλος, εξαιτίας της πίεσης του Salvini και Di Maio πάνω σε θέματα προϋπολογισμού και χρέους.
Οι αγορές αρχίζουν να αντιδρούν γιατί κατανοούν ότι αυτή η πολιτική μάχη δεν πρόκειται να προχωρήσει τόσο ομαλά για τη Γερμανία και την Τρόικα όπως στην περίπτωση της Ελλάδος.
Ο Salvini και ο Di Maio δεν είναι ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας και η Ιταλία είναι απλά πολύ πιο σημαντική από την Ελλάδα.
Το ευρώ εξασθενεί, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται.
Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν καθώς κάθε δήλωση από έναν αξιωματούχο προκαλεί αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα.
Οι λαϊκές δυνάμεις εντός της ΕΕ είναι θυμωμένες και η δύναμή τους αυξάνεται.
Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ισχύουν οι παλιοί κανόνες, αλλά κάνουν λάθος.
Οι τακτικές της περιφρόνησης προς τους εθνικιστές,  δεν θα λειτουργήσουν και ο φόβος επιστροφής σε εθνικά νομίσματα θα μεγαλώνει.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι ο μόνος αγοραστής ιταλικού χρέους, τον τελευταίο ένα χρόνο, η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων είναι το μεγαλύτερο όπλο της ΕΚΤ.
Θα προσπαθήσει να τρομάξει πολιτικούς και αγορές, με στόχο να αναδιπλωθεί η Ιταλία, καθιστώντας τα επίπεδα τιμολόγησης του χρέους μη βιώσιμα, κοινώς τα επιτόκια στα ομόλογα θα επιδεινωθούν.
Εάν η Ιταλία κρατήσει και αρνηθεί να υποχωρήσει, τότε θα αποκαλυφθεί η μπλόφα της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα κληθεί να στηρίξει.
Salvini και Di Maio έχουν καταλάβει την μπλόφα της ΕΚΤ και παίζουν ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι….

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης