Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Κρίσιμη εβδομάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η πρόταση Zaev για Συνταγματική Αναθεώρηση

Κρίσιμη εβδομάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η πρόταση Zaev για Συνταγματική Αναθεώρηση

Εάν δεν καταφέρει ο Zaev να βρει τους 80 βουλευτές, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το Σκοπιανό, καθώς από σήμερα Δευτέρα 15/10 εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η πρόταση του πρωθυπουργού, Zoran Zaev για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την κρίσιμη ψηφοφορία, από την οποία και θα φανεί αν η κυβέρνηση Zaev μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη του απαιτούμενου αριθμού των βουλευτών της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος και κατ'επέκταση και η Συμφωνία των Πρεσπών.
Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν πως ο Zaev είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών, κάτι πάντως που είχε διαψεύσει κατηγορηματικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, υποστηρίζοντας πως κανείς από τους 48 βουλευτές του δεν έχει αλλάξει στάση και δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εάν ο Zaev δεν βρει τους 80, τότε αυτό που θα συμβεί, είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Είναι προφανές πως οι εξελίξεις στην ΠΓΜΔ θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης