Απόψεις

ING: Πιστοποιεί την φθορά της Μέρκελ το αποτέλεσμα στην Βαυαρία

ING: Πιστοποιεί την φθορά της Μέρκελ το αποτέλεσμα στην Βαυαρία

Η Βαυαρία δεν είναι ένα τυχαίο κρατίδιο συγκεντρώνει το 16% του συνολικού γερμανικού πληθυσμού και παράγει πάνω από το 18% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα στην Βαυαρία δείχνει ότι η πτώση των Χριστιανοκοινωνιστών θα έχει επίδραση στην Merkel που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία...
Στην Βαυαρία διεξήχθηκαν εκλογές, με το CSU να υποχωρεί αισθητά σχεδόν 13% στο 35% από 48%, δεύτερη δύναμη ανακηρύχθηκαν οι Πράσινοι, τρίτο κόμμα οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και στην 4η θέση οι εθνικιστές με 11% από μηδέν.... ενώ στην 5η θέση υποχώρησαν οι σοσιαλδημοκράτες. 
Η Βαυαρία δεν είναι ένα τυχαίο κρατίδιο συγκεντρώνει το 16% του συνολικού γερμανικού πληθυσμού και παράγει πάνω από το 18% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η ολλανδική τράπεζα ING το αποτέλεσμα των εκλογών στις 14 Οκτωβρίου θα προκαλέσει έντονες πολιτικές αναταράξεις και θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στη γερμανική εθνική πολιτική σκηνή.
Από την έναρξη της νέας κυβέρνησης τον Μάρτιο 2018, η γερμανική πολιτική σκηνή ήταν επικεντρωμένη στις περιφερειακές  εκλογές στη Βαυαρία.
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα χειρότερα στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές το CSU (ο εταίρος του συνασπισμού του CDU της A. Merkel) επέκρινε ανοιχτά την Merkel.
Τον Ιούνιο 2018, το CSU και το CDU συγκρούστηκαν στο ζήτημα του κατά πόσο η γερμανική αστυνομία πρέπει να επιστρέφει πρόσφυγες στα γερμανο-αυστριακά σύνορα, αναγκάζοντας την καγκελάριο Merkel να συγκαλέσει ειδική ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.
Σχεδόν όλο τον Σεπτέμβριο, και τα δύο κόμματα βρέθηκαν σε καθεστώς σύγκρουσης.
Οι περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία συχνά αφήνουν ένα σημάδι στην εθνική και διεθνή πολιτική.
Στις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το 2010, καθυστέρησαν τις αλλαγές που είχαν προταθεί στο πρώτο ελληνικό μνημόνιο.
Οι περιφερειακές εκλογές μπορούν πάντα να είναι ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης για την εθνική πολιτική ή μια εκλογική αναμέτρηση για καθαρά περιφερειακά ζητήματα ή συνδυασμός και των δύο.
Ωστόσο ενώ το CSU προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα είδος δημοψηφίσματος σχετικά με τη στάση της Merkel για τους πρόσφυγες, η συνεχής κόντρα έχει αλλάξει πολλά.
Με ποσοστό κάτω από 40% των ψήφων – μάλλον 35% - το CSU πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1954.
Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι είναι μια ευρωσκεπτικιστική ομάδα της ΕΕ που θέλει να επιστρέψει την πολιτική δύναμη στις τοπικές αρχές.
Οι Πράσινοι βρέθηκαν σε μια ισχυρή δεύτερη, ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και οι εθνικιστές.

Η Βαυαρία έχει σημασία.

Οι εκλογές της Βαυαρίας δεν είναι μόνο σημαντικές λόγω του μεγάλου μεγέθους του κράτους, με το 16% περίπου του συνολικού γερμανικού πληθυσμού και πάνω από 18% του γερμανικού ΑΕΠ. Σημαίνουν επίσης ότι η κυριαρχία του CSU – στις 12 από τις τελευταίες 13 εκλογικές αναμετρήσεις - αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας της συνεργασίας του CDU / CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές.
Επί του παρόντος, το 20% περίπου των εδρών του CDU / CSU στο γερμανικό κοινοβούλιο προέρχεται από τη Βαυαρία.
Όσον αφορά το μέλλον, η μεγάλη πτώση του CSU αποτελεί σημαντική πολιτική εξέλιξη για την Γερμανία.
Η μεγάλη πτώση του CSU θα αποδειχθεί θετική εξέλιξη για την καγκελάριο Merkel.
To CSU θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να χωνέψει μια τέτοια ήττα, εστιάζοντας στα εσωτερικά προβλήματα και μετριάζοντας τις συγκρούσεις με τη Merkel.
Ως αποτέλεσμα, ο συνασπισμός στο Βερολίνο θα μπορούσε να επικεντρωθεί εκ νέου στην εφαρμογή της ουσίας της συμφωνίας συνασπισμού.
Την ίδια στιγμή, όμως, μια ιστορική ήττα του CSU θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχητικό σημάδι για τη Merkel, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιδείνωση του κλίματος στην κυβέρνηση. Το AfD αναδεικνύεται ως ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης, μια τάση που θα περιπλέξει σίγουρα την συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το 2021.
Λόγω του αποτελέσματος στην Βαυαρία πρέπει να προετοιμαστούν οι παρατηρητές και αναλυτές ότι η Γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης