Αναλύσεις

Tσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αν δεν ψηφίσουν την συμφωνία - Αιχμές κατά Στουρνάρα

Tσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αν δεν ψηφίσουν την συμφωνία - Αιχμές κατά Στουρνάρα

Σκληρή κριτική σε Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Υπό τη σκιά της φωτιάς που άναψε ο Πάνος Καμμένος, διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης σε ότι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών και προτείνοντας δικό του σχέδιο για τις βάσεις στους Αμερικανούς, βρίσκεται στο βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογραμμίζοντας ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και έρχεται η ώρα να θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας» ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία αναπτύσσεται και όλο και περισσότερες επενδύσεις γίνονται στη χώρα».
Οπως τόνισε "με ένα μαξιλάρι χρηματοδοτικό που της δίνει τη δυνατότητα να μην ανησυχεί από τις εξωγενείς αναταράξεις των αγορών στη παρούσα περίοδο, γιατί έχει τη πολυτέλεια να επιλέξει το χρόνο που θα αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Η Ελλάδα επανήλθε στη κανονικότητα".

Σκληρή κριτική σε Μητσοτάκη και Στουρνάρα

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα»
«Γιατί όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν του είναι εύκολο να αλλάξει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δε κρύβεται και στους εταίρους μας. Που τη βλέπουν και μας ακούνε πια, γιατί έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη μέσα από τις πράξεις και την αξιοπιστία μας. Που την έχουμε αποδείξει», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου αναφέρθηκε, «φωτογραφίζοντας» και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, σε «ορισμένους κατ' εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες», που, όπως είπε, «επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις» και τους συνέστησε «για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια».
«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δεν θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν κι εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που οι ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και ελαφρύνσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για:
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εως και 50% για τους πολλούς στα επόμενα δύο έτη.
Τη γενναία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων
Την επιδότηση ενοικίου για αυτούς που δυσκολεύονται
Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς
Την κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις
Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς

Κατάθεση προυπολογισμού στην ΕΕ

Αναφερόμενος στον προυπολογισμό τόνισε οτι "η ελληνική κυβέρνηση αύριο (14/10) καταθέτει για πρώτη φορά το δικό της σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το σχέδιο και το όραμα μας, όμως, για την Ελλάδα της νέας εποχής, είναι πολύ ευρύτερο.
Και στηρίζεται:
Στην ενίσχυση της παραγωγής
Την προστασία της εργασίας
Τη στήριξη του κοινωνικού κράτους
Τις μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές.

Μείωση της ανεργίας - αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφερόμενος στο θέμα της εργασίας και τη μείωση της ανεργίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα σημεία τα οποία αποτελούν πρωτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οπως είπε "έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα ενώ η ανεργία μέσα σε μια τριετία μειώθηκε κατά 8 σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες και πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.
Όμως, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.
Μένουν πολλά, διότι ο πυρήνας των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ήταν ποτέ η δημοσιονομική εξισορρόπηση.
Ήταν η μείωση των μισθών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κανονικοποίηση της ακραίας εκμετάλλευσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και ήδη με τις νέες κλαδικές συμβάσεις, 190.000 εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αύξηση των αποδοχών τους.
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Με την κατάργηση της ντροπιαστικής μισθολογικής διάκρισης έναντι των νέων, τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό".

Αν τα Σκόπια δεν ψηφίσουν τη Συμφωνία δεν θα επιτρέψουμε την  ένταξή τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε ως «μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει.
Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει.
Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Εκλογές τον Οκτώβρη του 2019

Αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ισχυρών συμμαχιών στην Ευρώπη ενάντια στις ακραίες λαϊκιστικές φωνές όπως αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Orban ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε πως «η στρατηγική μας θα έχει δύο βασικές προτεραιότητες:
Πρώτον, να συγκροτήσουμε και να στηρίξουμε συνδυασμούς και υποψηφίους με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο.
Συνδυασμούς και υποψηφίους, που είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα και τους αγώνες.
Δεύτερον, να αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και σημαντικές προσωπικότητες»
Σες ότι αφορά τις εθνικές εκλογές ξεκαθάρισε πως θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019 λέγοντας ότι «εκεί θα κληθούν οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης