Διεθνή

Σήμα κινδύνου από την IEA: «Η ακριβή ενέργεια επέστρεψε» και τώρα απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Σήμα κινδύνου από την IEA: «Η ακριβή ενέργεια επέστρεψε» και τώρα απειλεί την παγκόσμια οικονομία

H IEA αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της ζήτησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανησυχεί για τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεσή του, με τις τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα να διαπραγματεύονται  σε πολυετή ανώτατα όρια.
"Η θέση μας είναι ότι η δαπανηρή ενέργεια είναι πίσω ... Και αποτελεί απειλή για την οικονομική ανάπτυξη", ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/10/2018 η οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 25% φέτος, ωθώντας ορισμένους επενδυτές να κάνουν εικασίες σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής σε τριψήφια στοιχεία πριν από το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Donald Trump έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον ΟΠΕΚ για το αυξανόμενο κόστος βενζίνης, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη… «λανθασμένη» κατεύθυνση για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Σύμφωνα μα το CNBC ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές της ζήτησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα αναμένει τώρα ότι η αύξηση της ζήτησης να επιβραδυνθεί κατά 110.000 βαρέλια ημερησίως σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb / d) το 2018 και 1,4 mb / d το 2019.
Ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent, ο  οποίος διαπραγματεύθηκε σε περίπου 81,29 δολάρια την Παρασκευή το πρωί, ενισχυμένος κατά περίπου 1,2 %, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε στα 71,73 δολάρια, ελαφρώς πάνω από 1% υψηλότερα.

«Νέες δίδυμες κορυφές» για ζήτηση και προσφορά

Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε τις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις του για το 2018 και 2019 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,7%. Το Ταμείο με έδρα την Ουάσιγκτον ανέφερε επίσης ανησυχίες ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.
Εκτός από την ΙΕΑ και το ΔΝΤ, ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου την Πέμπτη.
Η έκθεση της IEA έρχεται σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες προτού επιβληθούν από τις ΗΠΑ κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με τις τιμές του Brent πλέον να ξεπερνούν τα 80 δολάρια το βαρέλι.
"Είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα για την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία να καλύψει τις ανάγκες μιας αγοράς 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αλλά σήμερα ... Έχουμε φθάσει σε νέες δίδυμες κορυφές για ζήτηση και προσφορά, οδηγώντας τμήματα του συστήματος στο όριο", ανέφερε η IEA την Παρασκευή.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις της παραγωγής έγιναν σε βάρος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, η οποία έχει ήδη διαμορφωθεί σε μόλις 2% της παγκόσμιας ζήτησης - με "περαιτέρω μειώσεις" να αναμένονται.

Ιράν

Νωρίτερα φέτος, ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή για να σταθεροποιήσει τις αγορές και να αντισταθμίσει τις απώλειες από μεγάλους προμηθευτές το Ιράν και τη Βενεζουέλα, τον τρίτο και τον έκτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ αντίστοιχα.
Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει την απώλεια των περισσότερων εξαγωγικών αγορών ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση Trump προετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν από τις 4 Νοεμβρίου. Η κίνηση αναμένεται ευρέως να έχει άμεσο αντίκτυπο στο Ιράν, αν και είναι άγνωστο ακριβώς πόσο πετρέλαιο μπορεί να εξαφανιστεί από την αγορά.
Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ενέργειας αναμένουν ότι περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως θα εξαφανιστούν μετά την έναρξη ισχύος των κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ενώ άλλοι προειδοποίησαν ότι έως και 2 mb / d θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ουάσινγκτον έχει επίσης ασκήσει πίεση στους παγκόσμιους αγοραστές ιρανικού αργού ζητώντας την πλήρη διακοπή των προμηθειών από την ισλαμική δημοκρατία. Αυτό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος μιας βιώσιμης προσπάθειας για την υπονόμευση της βιομηχανίας του Ιράν, σε μια προσπάθεια να αναγκαστεί η χώρα να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν εξαιρέσεις για χώρες που έχουν ήδη καταδείξει προσπάθειες για τη μείωση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.
"Τόσο η παγκόσμια ζήτηση όσο και η προσφορά πετρελαίου είναι τώρα κοντά σε νέες, ιστορικά σημαντικές κορυφές στα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δεν δείχνουν σημάδια ότι θα σταματήσουν να αναπτύσσονται σύντομα", δήλωσε η IEA.
"Οι κινητήριες δυνάμεις της ζήτησης παραμένουν πολύ ισχυρές, με τα πετροχημικά προϊόντα να αποτελούν σημαντικό παράγοντα", πρόσθεσε η έκθεση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης