Τελευταία Νέα
Commodities

Οι νέοι δρόμοι του πετρελαίου - Πως η πολιτική Trump αλλάζει το "ρου" της παγκόσμιας αγοράς

Οι νέοι δρόμοι του πετρελαίου - Πως η πολιτική Trump αλλάζει το

Που οδηγεί η σύγκρουση με Κίνα και Ιράν

Οι παραγωγοί πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής στέλνουν συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες στην Κίνα. Οι εξαγωγές της Αμερικής στην ασιατική χώρα έχουν μειωθεί υπέρ των γειτόνων της ενώ ταυτόχρονα υπάρχει επείγουσα παγκόσμια ανάγκη να βρεθούν βαρέλια  που θα αντικαταστήσουν την παραγωγή του Ιράν, του οποίου οι εξαγωγές θα μπορούσαν απλώς να καταρρεύσουν τον επόμενο μήνα.
Το γεγονός που συνδέει την μετατόπιση των ροών είναι η εξωτερική πολιτική της Trump.
Σύμφωνα με το Bloomberg h κινεζική αγορά αμερικανικής παραγωγής αργού - και η πρόσθετη αγορά της από άλλα μέρη - ενεπλάκησαν σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της ασιατικής χώρας.
Παράλληλα οι κυρώσεις για το Ιράν, οι οποίες που αρχίζουν στις 4 Νοεμβρίου, έχουν αυξήσει την ανάγκη για το βαρύ αργό που πωλεί η χώρα του Περσικού Κόλπου.
"Εάν συνδυάσετε τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, η εξωτερική πολιτική του Trump αναδιαμορφώνει τις ροές πετρελαίου", δήλωσε ο Olivier Jakob, διευθύνων σύμβουλος της Petromatrix GmbH.
«Οι Η.Π.Α. γίνονται μια μεγάλη ενεργειακή δύναμη και θα το χρησιμοποιήσουν. Αρχίζουμε να βλέπουμε την εφαρμογή της σε διαφορετικά μέρη της ενεργειακής σκηνής, μέρος των οποίων παρατηρείται σήμερα στις ροές πετρελαίου».
Οι αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν επίσης την παραγωγή ρεκόρ των ΗΠΑ, που τροφοδοτείται από τον σχιστόλιθο, και την απομάκρυνση της Αμερικής στα τέλη του 2015 από τα  μακροχρόνια όρια εξαγωγών πετρελαίου.
Αυτές οι αποστολές - μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως πριν από μερικά χρόνια - τώρα υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα.
Το αμερικανικό αργό αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών ενεργειακών πληροφοριών.



Αλλά υπήρξαν πρόσφατες αλλαγές στο που πηγαίνουν τα βαρέλια.
 Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, τον Αύγουστο δεν εισήγαγε αργό πετρέλαιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των Η.Π.Α.
Τον Ιούλιο είχε εισάγει σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια, όταν η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης.
Οι αποστολές προς τη Νότια Κορέα ανήλθαν σε 267.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο - αύξηση 313% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg από τα στοιχεία της Απογραφής.
 Οι όγκοι προς την Ιαπωνία και την Ινδία αυξήθηκαν κατά 198% και 165% αντίστοιχα.
Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες αυξήθηκαν επίσης φέτος.
"Το «πρότυπο» του εμπορίου μοιάζει σαν να αποφεύγει να επικεντρωθεί στην Κίνα σε άλλες ασιατικές χώρες και στην Ευρώπη", δήλωσε η Caroline Bain, επικεφαλής οικονομολόγος commodities στην Capital Economics.
Η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο προς άλλες περιοχές.
Οι εξαγωγές της Κολομβίας στην ασιατική χώρα αυξήθηκαν σχεδόν πενταπλασιάστηκαν το Σεπτέμβριο, ενώ οι βραζιλιάνικες αποστολές έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.
Οι κινεζικές βιομηχανίες διύλισης αγόρασαν 1,71 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τη Δυτική Αφρική για φόρτωση τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Κυρώσεις

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό, εάν υπάρχει, η Κίνα θα περιορίσει τις αποστολές ιρανικού αργού λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αγοραστές στην Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μειώνουν τις αγορές από τη χώρα του Περσικού Κόλπου.
Ο Σαουδάραβας  πρίγκιπας Mohammed Bin Salman είπε ότι το βασίλειο και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ αναπληρώνουν την απώλεια εφοδιασμού από το Ιράν.
Η ζήτηση είναι εμφανής.
Οι εξαγωγές από τον Ομάν τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα φέτος λόγω της ζήτησης από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων του  Bloomberg.
Το Κουβέιτ κατευθύνει περισσότερες ροές προς την Ασία, ενώ οι αποστολές προς τις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Κόλπου του 1990-91.
Οι κυρώσεις στο Ιράν επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου, με το  Brent να διαπραγματεύεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι τα Supertankers, που επωφελούνται συχνά όταν μετατοπίζονται οι εμπορικές ροές, καθώς τώρα κερδίζουν περισσότερα από ότι στις αρχές του 2017.
Οι ροές από το Ιράν θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια τον Νοέμβριο και ενδεχομένως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα  με έκθεση της  Aspects Ltd.  που δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτωβρίου.
Είτε πρόκειται για την ανάγκη που έχει δημιουργήσει για την αντικατάσταση προμηθειών από το Ιράν, είτε για άλλες ενέργειες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι πολιτικές του Trump έχουν άμεση επίπτωση στην ροή του πετρελαίου, δήλωσε ο Eugene Lindell, αναλυτής της JBC Energy GmbH στη Βιέννη.

"Αυτό που μπορείτε να πείτε πέρα από κάθε αμφιβολία είναι ότι δημιουργεί πολλές εξωτικές εμπορικές ροές που δεν υπήρχαν στην αγορά πριν," σημείωσε . "Ήταν μια σημαντική επιρροή που προκάλεσε αλλαγή στις εμπορικές ροές."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης