Αναλύσεις

Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη πρότεινε ο Καμμένος στον Mattis

Στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη πρότεινε ο Καμμένος στον Mattis

Επεκτείνεται η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ υποστήριξε ο Π. Καμμένος

Ανοιχτός εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis στο σενάριο για τη δημιουργία μιας δεύτερης βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα όπως διεφάνη από την ιδιαίτερα θερμή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Π. Καμμένο.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε κατόπιν της συνάντησης του με τον Αμερικάνο υπ. Άμυνας πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει μέσω της παροχής τεχνογνωσίας την αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές.
«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας.
Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών.
Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική», είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή η δεύτερη βάση θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Κάρπαθο.
Αν και ο κ.Καμμένος δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σε συγκεκριμένα ονόματα πόλεων, ακούγεται να λέει σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, πως είναι «σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».
«Ο (Έλληνας) υπουργός έθεσε αυτό το θέμα σήμερα.
Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς.
Έχουμε στενή σχέση.
Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας.
Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη.
Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί» υποστήριξε από την πλευρά του ο Mattis.
Ο Έλληνας υπουργός εξήγγειλε την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων «αμυντικών συμφωνιών» που θα συμβάλλουν στο σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακής πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Έχουν υπάρξει πάρα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει στο παρελθόν.
Συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα.
Στο γενικό πλαίσιο πάντως σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει και παράλληλα σχεδιάζουμε πλέον και καινούργιες συνεργασίες», είπε ο κ. Καμμένος.
Σε ερώτηση για το αν το θέμα των τουρκικών απειλών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός παρέπεμψε στην επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως στέλνει από μόνη της ένα σαφές μήνυμα.
«Σας είπα ότι προχωράμε σε συνεργασία με την επέκταση της συμφωνίας της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και με τις ΗΠΑ.
 Νομίζω ότι (από) αυτό είναι σαφές το μήνυμα», δήλωσε ο κ. Καμμένος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του περιφερειακού στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες διακρατικές συμφωνίες ως το «επόμενο βήμα» αυτής της πολιτικής.
«Θέλω να σας πω ότι οι ΗΠΑ πλέον με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα τον ρόλο του κέντρου του άξονος σταθερότητας και προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, μια χώρα που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος ρωτήθηκε και για τις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή και τις πληροφορίες για την έξοδο του πλοίου "Πορθητής" στη Μεσόγειο.
«Η πολιτική των προκλήσεων, των απειλών και του «τσαμπουκά» θα μπορούσα να πω, δεν οδηγεί ποτέ σε καλό.
Θεωρώ ότι έχει συμφέρον και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι με την Ελλάδα πρέπει να ζήσει ειρηνικά.
Από εκεί και πέρα, γνωρίζει καλά ότι όποιος αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, θα πάρει άμεσα την πιο σκληρή απάντηση που υπάρχει» υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
Κατόπιν της συνάντησης με τον James Mattis ο κ.Καμμένος είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Sullivan.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Sullivan επαίνεσε τη συμβολή που έχει η Ελλάδα ως χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department, , η συζήτηση επικεντρώθηκε «στη στρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ και οι δύο πλευρές «ανέλαβαν τη δέσμευση να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης