Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΙΟΒΕ: Έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

tags :
ΙΟΒΕ: Έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μία 8% εκ νέου μείωσή της

Στις 104,5 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο  Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, έναντι 105,9 μονάδων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ.

Όπως υπενθυμίζεται, τον Σεπτέμβριο, o ευρύτερος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε αρκετά στο σύνολο της οικονομίας – όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη - και διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες, (από 105,3 τον Ιούλιο). Εξέλιξη που κατά το ΙΟΒΕ, αποδίδεται στην έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται ανοδικά.

Ειδικότερα στον τομέα της Βιομηχανίας, όπως γράφει ο ΙΟΒΕ, τα ζητήματα προστατευτισμού και οι εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντίμετρα – π.χ, από την Κίνα ή την ΕΕ - και αναδιάταξη του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Συνεχώς ανακοινώνονται αποφάσεις σε μία αλληλουχία ενεργειών οι οποίες δεν έχουν ισορροπήσει. Έτσι για παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση της Κίνας για ελάφρυνση των δασμών σε 1.585 εισαγόμενα προϊόντα από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να συνδράμει στη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αναμένεται να τονώσει τις εξαγωγές προς αυτή την αγορά. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να προβούν σε απόσυρση όλων των δασμών και λοιπών περιορισμών στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει σε αντίστοιχη κίνηση. Συνεπώς, είναι μια αρκετά ρευστή περίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια.

Άλλωστε, οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούλιο - χωρίς τα καύσιμα - κινούνται ανοδικά κατά +19,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο. Υπενθυμίζουμε ότι και τους προηγούμενους μήνες οι μεταβολές των εξαγωγικών βιομηχανικών προϊόντων ήταν θετικές, ενώ, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 16,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με τον ΠΣΕ. Αντίθετα, οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί αλλά κατά πολύ λιγότερο την ίδια περίοδο (7,3%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει μειωθεί από €10.460 εκατ. στα €9.748 εκατ., δηλαδή κατά -6,8%, περισσότερο από το αντίστοιχο του συνόλου των εξαγόμενων προϊόντων (-4,6%).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη προσδοκιών στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το δείκτη όμως στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μία 8% εκ νέου μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινείται χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούλιο (στη -1 από +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι ενός 11% (από 6%) που αναμένει κάμψη της.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες παραμένουν τον Σεπτέμβριο στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Ιουλίου (+26 μον. το ισοζύγιο), με το 34% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 8% μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις μειώνεται στις +15 (από +22) μονάδες.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται πτωτικές τάσεις τον Σεπτέμβριο: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζονται (+20 από +25 μον. ο δείκτης), όπως συμβαίνει και στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (0 από +4 μον. ο δείκτης), αλλά και στις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+17 από +26 μον. ο δείκτης).

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, το σχετικό ισοζύγιο κινείται στις +9 (από +4) μονάδες, με το 84% (από 81%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο. Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όρους τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, καταγράφεται σχετική σταθερότητα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο (0,1%) και άνοδος της τάξης του 7,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τρέχουσες παραγγελίες ανακάμπτουν τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, στη βασική μεταβλητή για το επίπεδο συνολικών παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στις -8 (από -10 τον Ιούλιο) μονάδες, με το 17% (από 22%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% (από 12%) να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +11 (από +4) μονάδες, με το 14% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 3% (από 12%) να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται εκ νέου στους 4,4 μήνες, ενώ στο 70,4% παραμένει το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού. Γενικά άλλωστε μετά το καλοκαίρι του 2015, η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά, κινούμενη συνήθως πάνω από το 70%, λόγω της αυξημένης παραγωγής.

 

Διαβάστε ΕΔΩ την ανάλυση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης