Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές στην Ευρώπη στην ενέργεια σύμφωνα με την Deutsche Bank - Οι εκτιμήσεις για το ΧΑ

Οι κορυφαίες επενδυτικές επιλογές στην Ευρώπη στην ενέργεια σύμφωνα με την Deutsche Bank - Οι εκτιμήσεις για το ΧΑ

Πέντε ενεργειακές στις κορυφαίες επιλογές του Οίκου

Στην πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank για τις ευρωπαικές μετοχές παρουσιάζει τις επιλογές της για επενδύσεις από τον ευρύτερο ενεργειακό χώρο.
Τα κριτήρια για τις επιλογές είναι η κερδoφορία και η μερισματική απόδοση.
Στις κορυφαίες επιλογές είναι γνωστές μας εταιρίες:
-    Η BP με κεφαλαιοποίηση 120 δις ευρώ P/E 12 μήνες μπροστά 12, τιμή προς λογιστική αξία 1,4 και μερισματική απόδοση 5,5%
-    Η ENI με κεφαλαιοποίηση 59 δις με P/E 12,1 , τιμή προς λογιστική αξία 1,2 και μερισματική απόδοση 5,1%.
-    H GLENCORE με κεφαλαιοποίηση 47 δις, P/E 8,5, τιμή προς λογιστική αξία 1,2 και μερισματική απόδοση 4%.
-    Η ENEL με κεφαλαιοποίηση 45 δις, P/E 10,4, τιμή προς εσωτερική αξία 1,2 και μερισματική απόδοση 5,9%
-    H Iberdrola με κεφαλαιοποίηση 40 δις, P/E 13, τιμή προς εσωτερική αξία 1,1 και μερισματική απόδοση 5,1%

Τα δεδομένα δείχνουν ισορροπημένη εικόνα αλλά πολλαπλάσιες χρηματιστηριακές αξίες από τους ελληνικούς ομίλους. Πάντως οι ποιοτικοί τους δείκτες είναι σε γενικές γραμμές ομόλογοι, αν εξαιρέσουμε την εσωτερική αξία σε σχέση με την χρηματιστηριακή για βασικούς εκπροσώπους του εγχώριο κλαδου, όπως οι ΜΟΗ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά σύμφωνα με την FAST Finance, η εικόνα είναι η κάτωθι.

H εβδομάδα έκλεισε με απώλειες  0,5% για τον ftse και 1% για τον ΓΔ. Ουσιαστικά η συνεδρίαση της Παρασκευής πήρε πίσω με το παραπάνω τα κέρδη της εβδομάδας κάνοντας ακριβώς την αντίθετη  συνεδρίαση από την προηγούμενη εβδομάδα.
O τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο αδύναμος κρίκος μιας και ακόμα δεν έχει καταφέρει να δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα ενώ τα νέα δεν τον αφήνουν να ανασάνει. Η κυβέρνηση από την άλλη είναι αντιμέτωπη με την κατάθεση του προϋπολογισμού που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια. Από την μία έχουμε την Moody’s να προειδοποιεί πως αν η κυβέρνηση δεν πράξει τα συμφωνηθέντα θα μας υποβαθμίσει και από την άλλη την Ευρώπη να περιμένει την επίσημη κατάθεση στις 15 Οκτωβρίου.  Με βάση διαρροές από την κυβέρνηση, η κατάθεση του προϋπολογισμού στις αρχές της εβδομάδας δεν θα περιλαμβάνει την μείωση συντάξεων. Αν τώρα από την στιγμή που δεν υπάρξει συμφωνία είναι δύσκολο στα μέσα του μήνα να κατατεθεί ο ίδιος  προϋπολογισμός και το πιο πιθανό είναι η κυβέρνηση να έχει να αποφασίσει αν θα κάνει μονομερή ενέργεια και προχωρήσει σε εκλογές ή θα καταθέσει τον προϋπολογισμό με κομμένες τις συντάξεις.  Συνεπώς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και μπορεί να κρύβει νέα ή πολιτικές εξελίξεις κάτι που μπορεί να αυξήσει ιδιαίτερα το volatility. Από την άλλη το δημοψήφισμα στα ΠΓΔΜ είχε μικρή συμμετοχή και είναι δύσκολο να προδικάσουμε τις όποιες εξελίξεις ή και να ξέρουμε αν είναι αυτό που θα δώσει την όποια δικαιολογία για τυχόν εξελίξεις.
Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται με απώλειες -13,79% από αρχές έτους , ο f25 με απώλειες -12,52%, ο ΔΤΡ με απώλειες -34,09% ενώ και ο ftsem βρίσκεται στο -6,94% από αρχές έτους. Οι επιλογές μας αντίστοιχα στο -3,75% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ κατά 10,05%. Δύο από τις επιλογές μας μετά και τα αποτελέσματα τους κάνουν θαύματα μιας και σκαρφάλωσαν σε απόδοση σε 53% και 46% αντίστοιχα με τους τίτλους να μην είναι άλλοι από το ΚΡΙ και το ΚΟΥΕΣ. Σε απόδοση ακολουθούν το ΜΟΗ με 20%,  ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ με 17% και ακολουθεί το ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 15%.

Το επόμενο διάστημα σίγουρα θα έχει αυξημένο volatility και είναι αρκετά δύσκολο να ποντάρει κάποιος  με βάση της εξελίξεις τι θα κάνει η αγορά. Το σίγουρο είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει το 34% της αξίας του μόνο για φέτος και πλησιάζει και πάλι σχεδόν τα ιστορικά του χαμηλά. Η αγορά φοβάται ότι οι εξελίξεις θα αναγκάσουν τον κλάδο να κάνει ΑΜΚ με την διαφορά ότι δεν ξέρουμε το χρόνο και τις τιμές μιας και εξαρτώνται από τις εξελίξεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να κάνουν βιαστικές κινήσεις σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια μιας και φαίνεται ότι έχουν μείνει αρκετά πίσω. Από την άλλη η αγορά φαίνεται να είναι δέσμια και των πολιτικών εξελίξεων μιας και είναι δεδομένο ότι έχουμε μπει σε μία προεκλογική περίοδο με αβέβαιο το μάκρος της. Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο πιο καλά για την αγορά μιας και ο χρόνος είναι ξεκάθαρα εναντίον της και μάλιστα έχοντας και αρκετούς κινδύνους εκτός συνόρων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελληνική οικονομία έχει όλα αυτά τα φόντα να κάνει την διαφορά τα επόμενα χρόνια αν καταφέρουμε και αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν μπορούμε.
Τεχνικά και σε μεγάλη εικόνα κύρια αντίσταση έχουμε στην ζώνη του 732-744 επίπεδο που πρέπει να κατοχυρωθεί σε εβδομάδα αν θέλουμε να αλλάξει η άσχημη εβδομαδιαία πτωτική εικόνα της αγοράς. Ήδη η συνεδρίαση της Παρασκευής έδωσε διόρθωση στα υπόλοιπα blue chips εκτός τραπεζών μετά από μία σημαντική ανάκαμψη των τελευταίων ημερών δείχνοντας πως χρειάζεται αρωγός και ο τραπεζικός αν θέλουμε να δούμε μία καλύτερη ανοδική κίνηση.

www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης