Αναλύσεις

Ο Ζάεφ αισιόδοξος για την συμφωνία των Πρεσπών - Εκλογές ζητά το VMRO

tags :
Ο Ζάεφ αισιόδοξος για την συμφωνία των Πρεσπών - Εκλογές ζητά το VMRO

Αισοδοξία Zaev ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή της FYROM - Εκλογές ζητά το VMRO

Αισιόδοξος ότι, η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Euronews. Από την πλευρά του το εθνικιστικό κόμμα VMRO και ο ηγέτης του Hristian Mickoski ζήτησε πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών νεκρή.
Μιλώντας στο Euronews o Zaev επανέλαβε  ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης και πως η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή με τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας.
Σημείωσε δε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι εστιάζουν στην επόμενη φάση, την επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο. 
Ο πρωθυπουργός της FYROM χαρακτήρισε επιτυχημένο τη δημοψήφισμα, λέγοντας πως «όλοι οι αποφασισμένοι ψηφοφόροι έριξαν την ψήφο τους για να πουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να πορευτεί η χώρα».
«Σε ποσοστό 91% έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς τους πολιτικούς να πάνε οι βουλευτές στην Βουλή και να την επικυρώσουν.
Υπό αυτή την έννοια, τα μηνύματα του Επιτρόπου Hann και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αποτελούν μια σαφή προτροπή προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν ό, τι ξεκίνησε, κι αυτό περιμένουμε να συμβεί.
Εκεί εστιάζουμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι και η αντιπολίτευση υποστηρίζει την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
 
Θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή

Δεν έχω καμία αμφιβολία γι 'αυτό.
Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί για να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία για τη χώρα μας.
Είναι θέμα ημερών όσο μιλάμε .
Γίνονται διαβουλεύσεις- εγώ μιλώ- οι βουλευτές μιλούν μεταξύ τους, η διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των κυβερνώντων κομμάτων από το Αλβανικό μπλοκ, μιλάμε με τους βουλευτές και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν και θα κάνουμε οτιδήποτε για να το καταφέρουμε συμβεί», ανέφερε.
Η ‘’Μακεδονία’’ δεν χρειάζεται εκλογές.
Η ‘’Μακεδονία’’ τώρα είναι στον σωστό δρόμο. θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα έχουμε την θέση μας στο τραπέζι των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και στο ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μια καλή περίοδος.
Από οικονομική άποψη, η Μακεδονία βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν χρειάζεται να πάμε σε εκλογές, εκτός κι αν χρειαστεί.
Και σαφώς αν προκηρύξουμε εκλογές ο προφανής στόχος είναι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δηλαδή 80 βουλευτές.
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι μπορούμε να επικαλύψουμε τις ψήφους υπέρ του ναι καθώς διαθέτουμε πλειοψηφία που δεν έχει δει το VMRO ούτε στις καλύτερες μέρες του.
Διαθέτουμε τα 2/3, ακόμη και με τις ψήφους των εκλογών του 2016 και του 2017 αντίστοιχα και πιστεύω ότι ο αριθμός των ψήφων θα είναι ακόμη υψηλότερος σε αυτές τις κοινοβουλευτικές εκλογές.
Όμως, όπως είπα, τέτοιες εκλογές θα γίνουν μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίες.
Για μια ακόμη φορά, δράττομαι της ευκαιρίας για να ζητήσω να υπάρξει ψυχραιμία και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός της και πιστεύω ότι οι βουλευτές θα πράξουν την υποχρέωσή τους προς το κράτος», σημείωσε ο Zaev.

Σε διαρκή επικοινωνία με τον Τσίπρα
 
Ο πρωθυπουργός της FYROM αναφέρθηκε και στη διαρκή επικοινωνία στην οποία βρίσκεται με τον Έλληνα ομόλογό του.
«Έχω ανταλλάξει μηνύματα με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα.
Χαιρέτησε το δημοψήφισμα με πάνω από 90% ψήφους υπέρ και προφανώς περιμένει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.
Για άλλη μια φορά συζητήσαμε όλες τις επιλογές που έθεσα σε αυτή τη συνέντευξη.
Υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όσο πιο σύντομα εφαρμοστεί η συμφωνία, τόσο καλύτερο θα είναι και για τις δύο χώρες, καθώς η ίδια η Συμφωνία προσφέρει πολλά οφέλη.
Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας και όλοι εστιάζουμε στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Εκλογές ζητά το VMRO

Πρόταση προς τον Zaev, να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατέθεσε ο ηγέτης του VMRO, Hristian Mickoski σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα (7/10/2018).
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, να υπάρξουν συνομολίες για νέα γενική εισαγγελία στη FYROM.
«Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας.
Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες.
Ο Zaev δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία.
Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Zaev, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα»., σημείωσε ο Mickoski.
«Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
Ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση υποθέσεων με οσμή σκανδάλων.
πηγή:
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης