Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Ρωσίας και Ινδίας για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Συμφωνία Ρωσίας και Ινδίας για την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

Εάν επιβεβαιωθεί, η συμφωνία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες  της πυρηνικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια και θα δεσμεύει τις δύο χώρες για δεκαετίες

Η Ινδία και η Ρωσία υπέγραψαν την Παρασκευή 5/10/2018 σύμβαση για την κατασκευή ακόμη  έξι πυρηνικών αντιδραστήρων σε μια νέα περιοχή στην Ινδία μετά από συνομιλίες κορυφής μεταξύ των ηγετών τους στο Νέο Δελχί.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στο σχέδιο της Ινδίας για επανδρωμένη διαστημική αποστολή.
Η ρωσική εταιρεία κατασκευαστής αντιδραστήρων, Rosatom, ανακοίνωσε  ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να κατασκευάσουν έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες ρωσικού σχεδιασμού σε μια νέα περιοχή στην Ινδία, να ενισχύσουν την πυρηνική συνεργασία με τρίτες χώρες και τις νέες πυρηνικές τεχνολογίες και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν μαζί πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η εταιρεία ανέφερε ότι η Ρωσία θα προσφέρει την κατασκευή του αντιδραστήρα VVER τρίτης γενεάς στη νέα περιοχή και θα αυξήσει το επίπεδο συμμετοχής ινδικών εταιρειών στο έργο.
Η Ινδία δεν έχει επιλέξει ακόμα τη νέα περιοχή, η οποία θα μπορούσε να είναι αμφιλεγόμενη καθώς η χώρα έχει δει έντονες διαδηλώσεις εναντίον νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Εάν επιβεβαιωθεί, η συμφωνία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες  της πυρηνικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια και θα δεσμεύει τις δύο χώρες για δεκαετίες.
Δύο αντιδραστήρες VVER-1000 που κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία βρίσκονται σε λειτουργία στο Kudankulam της νότιας Ινδίας από το 2014 και το 2017 αντίστοιχα. Η κατασκευή δύο ακόμα άρχισε πέρυσι με στόχο την εμπορική λειτουργίας τους το 2025 και το 2026.
Πέρυσι, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή αντιδραστήρων 5 και 6 στην περιοχή και ο Poutin είπε τότε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κατασκευάσει δώδεκα αντιδραστήρες στην Ινδία τα επόμενα 20 χρόνια.
"Αναμένουμε να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε μια σειρά νέων μονάδων σε μια δεύτερη περιοχή στην Ινδία στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosatom Alexey Likhachev.
Η Rosatom έχει γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο καθώς τα οικονομικά προβλήματα των δυο μεγάλων δυτικών εταιρειών Westinghouse και Areva έχουν επηρεάσει την ικανότητά τους να αναπτύξουν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.
Η Rosatom εκμεταλλεύεται 35 αντιδραστήρες στη Ρωσία με συνδυασμένη χωρητικότητα 28 γιγαβάτ και σύμφωνα με την ίδια διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 36 έργων πυρηνικού σταθμού σε 12 χώρες.
Η Westinghouse και η Areva, που τώρα ανήκουν στην EDF, διαπραγματεύονται επί σειρά ετών συμφωνίες για την κατασκευή αντιδραστήρων στην Ινδία, αλλά έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, εν μέρει επειδή η ινδική νομοθεσία για την πυρηνική ευθύνη παρέχει στους κατασκευαστές αντιδραστήρων λιγότερη προστασία από ζημίες αποζημίωσης σε περίπτωση ατυχημάτων.

www.worldenerynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης