Διεθνή

Barclays: Πήραν «φωτιά» οι τιμές του φυσικού αερίου - Έως και 12% πάνω στις ΗΠΑ

Barclays: Πήραν «φωτιά» οι τιμές του φυσικού αερίου - Έως και 12% πάνω στις ΗΠΑ

Τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, η υψηλότερη από τη συνηθισμένη ζήτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και οι διακοπές του πυρηνικού εργοστασίου πυροδοτούν το ράλι σύμφωνα με έρευνα της Barclays

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη μέση μιας παραδοσιακά αδύναμης περιόδου για την ζήτηση φυσικού αερίου και η παραγωγή ακμάζει, ωστόσο οι τιμές για τα ορυκτά καύσιμα αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.
Η χώρα ξεκινάει το χειμώνα με αποθέματα φυσικού αερίου στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μία δεκαετίας, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας για τα commodities της Barclays.
Ταυτόχρονα, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αντιμετωπίζουν ένα θερμότερο από το συνηθισμένο φθινόπωρο που διατηρεί τα κλιματιστικά σε λειτουργία.

Επίσης μια σειρά διακοπών του πυρηνικού εργοστασίου στο μείγμα δημιουργεί μια συνταγή για ένα ράλι.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 12% τον τελευταίο μήνα σε περίπου 3,18 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Την Τετάρτη, ανέβηκαν, στα $ 3,26 ανά mmBtu.
Οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν εβδομαδιαία αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου των ΗΠΑ κατά 98 δισ. κυβικά πόδια. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο χειμώνα.
Η Barclays αναμένει ότι οι τιμές θα «χαλάρωσουν», αλλά η τράπεζα προειδοποιεί ότι ο χειμώνας με τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου αφήνει την αγορά ευαίσθητη στις τιμές αιχμής.
"Εάν ο καιρός τον χειμώνα είναι ήπιος, τότε αυτό το σημερινό έλλειμμα αποθήκευσης είναι ένα πλήγμα ταχύτητας στο δρόμο προς μια πιο χαλαρή αγορά το 2019.

Αν όμως   ο καιρός είναι ψυχρός, ο προσανατολισμός των προοπτικών του 2019 αλλάζει ", γράφει σε ανακοίνωση  ο Michael Cohen, επικεφαλής της έρευνας για τις αγορές ενέργειας στην Barclays.
Η πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες της τράπεζας απαιτεί τιμές φυσικού αερίου κατά μέσο όρο 2,99 δολάρια ανά mmBtu αυτό το χειμώνα, αλλά αν οι θερμοκρασίες είναι 10% πιο κρύες από το αναμενόμενο, η εκτίμηση αυτή εκτινάσσεται στα 3,65 δολάρια ανά mmBtu.
Η άποψη της Barclay είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν. Τα χαμηλά αποθέματα   οι ασυνήθιστα θερμές καιρικές συνθήκες και οι απρογραμμάτιστες διακοπές πυρηνικής ενέργειας  είναι οι αιτίες.
Οι ημέρες με κρύο ή οι ημέρες που ήταν αρκετά ζεστές για να απαιτήσουν κλιματισμό, ήταν 20% περισσότερες το Σεπτέμβριο από το μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με τη Barclays. Εν τω μεταξύ, ο τυφώνας Florenceυποχρέωσε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή Carolinas να κλείσουν έως και 17 γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας ή περίπου 10 gigawatts περισσότερο από ό, τι συνήθως τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης