Αναλύσεις

Το SPV δεν ενθουσιάζει τις διοικήσεις των τραπεζών

Το SPV δεν ενθουσιάζει τις διοικήσεις των τραπεζών

 Δεν είναι καλή λύση λόγω κρατικής στήριξης, Ιταλίας, αποτίμησης NPEs, χρειάζεται 6 δισ.

Η λύση για την σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού η οποία θα μπορούσε να αγοράσει έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, έχοντας κεφάλαια 6 με 8 δισεκ. και το δημόσιο να συμμετέχει στο εγγυοδοτικό σχήμα δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι την λύση με SPV και χρήση μέρους των 30 δισεκ. το είχε αποκαλύψει το bankingnews την 1η Οκτωβρίου 2018 με τίτλο «Τρεις λύσεις για τα NPEs των τραπεζών και την αδυναμία άντλησης κεφαλαίων, εξετάζει η ΕΚΤ – Αξιοποίηση των κρατικών 30 δισ… έως «SPV» καθώς και στις 3 Οκτωβρίου με τίτλο «εγγυοδοτικό σχήμα με κεφάλαια 6-8 δισ του δημοσίου και ιδιωτών για να αγοράσουν έως 20 δισ NPEs εξετάζουν κυβέρνηση, ΤΧΣ - Πρόβλημα το state aid».
Γιατί όμως δεν ενθουσιάζει η λύση με εταιρία ειδικού σκοπού τους τραπεζίτες και ποια είναι η καλύτερη λύση;
Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει διοικήσεις που έχουν ξεκάθαρα αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των λύσεων αυτών.

Τα αντικίνητρα

Τα αντικίνητρα, όπως διδάσκει η Ιταλική εμπειρία, όπου στην πράξη δεν δούλεψε το σχήμα του SPV δηλαδή της εταιρίας ειδικού σκοπού είναι

1) Για να μπορέσει το σχήμα αυτό να λειτουργήσει θα πρέπει να διαθέτει κεφάλαια 5-6 δισεκ. ευρώ και το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα επενδύσει 5 δισεκ. ευρώ;
Από το κρατικό απόθεμα των 30 δισεκ. δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα 24,1 δισεκ. λόγω ρητρών του ESM και από τα υπόλοιπα 6 δισεκ. επίσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γιατί θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

2)Η συμμετοχή του κράτους, είτε ως εγγυητής σε εγγυοδοτικό σχήμα, είτε με συμμετοχή κεφαλαίων θεωρείται κρατική στήριξη που αντίκεινται στους κανόνες της επιτροπής ανταγωνισμού DGCom.

3)To SPV θα αγοράσει προβληματικά δάνεια σε ποια τιμή;
Εάν τα αγοράσει στην ονομαστική αξία μείον πρόβλεψη ώστε να μην χάσουν οι τράπεζες και να μην υποστούν ζημίες, γιατί τότε θα χρειαστούν κεφάλαια τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι τρία
Α)Εάν αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια στην ονομαστική αξία μείον προβλέψεις αυτό σημαίνει ότι το κράτος επιδοτεί τις τράπεζες άρα δεύτερη παραβίαση περί κρατικής στήριξης και
Β)Εάν το SPV δεν αγοράσει στο πραγματικό fair value αλλά στην ονομαστική αξία μείον προβλέψεις, τότε την ζημία θα την επωμιστεί το SPV και θα καταλήξει σε ένα ζημιογόνο σχήμα εξυγίανσης.
Γ)Στο SPV θα συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια και το ερώτημα είναι θα δεχθούν τα funds να αγοραστούν προβληματικά δάνεια σε τιμές χαριστικές για τις τράπεζες και να επωμιστούν τις ζημίες τα funds;
Ούτε μια στο εκατομμύριο.

4)Στην κεφαλαιακή ενίσχυση του SPV θα συμμετάσχουν το κράτος, δεν είναι σαφές πως θα εμπλακεί το ΤΧΣ αφού δεν έχει κεφάλαια, ιδιώτες όπως funds και οι τράπεζες.
Το κράτος έχει κεφαλαιακό μαξιλάρι 30 δισεκ. και μόνο 6 δισεκ. μπορεί να χρησιμοποιήσει γιατί τα 24,1 δισεκ. είναι κεφάλαια από τον ESM και δεν έχουν διατεθεί για τις τράπεζες.
Οι ιδιώτες θα θέσουν πολύ αυστηρούς όρους για να συμμετάσχουν στο project ενώ η κεφαλαιακή συμμετοχή των τραπεζών πρακτικά είναι έως αδύνατη γιατί ήδη είναι στα όρια κεφαλαιακά.

5)Εάν η ΕΕ αποφασίσει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια με κυριότερο το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης το state aid τότε η ελληνική λύση θα είναι εξαγώγιμη λύση σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία.
Θα δεχθεί η ΕΕ να δώσει μια λύση στην Ελλάδα που θα χρησιμοποιήσει η Ιταλία με την οποία οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε κόντρα;
Το ερώτημα είναι ουσιώδες.

6)Ως γνωστό εδώ και 3 χρόνια ισχύει η οδηγία – η οποία έχει γίνει νόμος – της BRRD για την εξυγίανση των τραπεζών όπου συμπεριλαμβάνεται και η λύση του bail in με εμπλοκή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών...ως έσχατη λύση.
Θα πρέπει να παραβιαστούν πολλοί νόμοι για να μπορέσει το ελληνικό SPV να λειτουργήσει.

7)Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σχήματα με εταιρίες ειδικού σκοπού έχουν περιορισμένο ρόλο, δράση και στήριξη.
Οι περιπτώσεις όπως της Attica bank ή τις Veneto στην Ιταλία αποδεικνύουν ότι δεν επιλύουν το πρόβλημα απλά δίνουν χρόνο στις τράπεζες.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης