Commodities

Συμφωνία Ρωσίας και Σ. Αραβίας για ανεφοδιασμό της αγοράς - Υποχώρησε το πετρέλαιο από το υψηλό τεσσάρων ετών

Συμφωνία Ρωσίας και Σ. Αραβίας για ανεφοδιασμό της αγοράς - Υποχώρησε το πετρέλαιο από το υψηλό τεσσάρων ετών

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν να αυξηθεί η παραγωγή

Το πετρέλαιο παρέμενε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων  τεσσάρων ετών την Πέμπτη 4/10/2018, υποστηριζόμενο από την επικείμενη απώλεια της προσφοράς του Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και από την προοπτική μιας ταχείας αύξησης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.
Τα συμβόλαια του Brent υποχώρησαν κατά 33 σεντς στα 85,96 δολάρια το βαρέλι το 1430 GMT, έχοντας φθάσει στα $ 86,74 την Τετάρτη  επίπεδα που είχε καταγράψει το 2014. Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν 53 σεντς στα $ 75,88.
"Οι τιμές πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω, σε υπερβάσεις. Μόλις βλέπουμε 90 δολάρια, αναμένω αποφασιστική αντίδραση στον εφοδιασμό ", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch στο Reuters.
"Οι μεγάλες οικονομίες δεν θα αφήσουν τις τιμές του πετρελαίου να τριπλασιαστούν και να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη".
Ο Nitin Gadkari υπουργός Μεταφορών της Ινδίας, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει "οικονομική κρίση" εξαιτίας των τεράστιων εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με δύο τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
Η Ινδία εισάγει περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου και είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού αργού, μαζί με την Κίνα, έχει πληγεί από την ύφεση της ρουπίας έναντι του δολαρίου.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid al-Falih δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή κατά 1,3 εκατ. Bpd, αλλά δεν έδωσε καμμία ένδειξη αν ο ΟΠΕΚ θα προχωρούσε σε αντίστοιχη κίνηση.
Δεν έχουν όλα τα μέλη του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου το περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τυχόν απώλειες εφοδιασμού που απορρέουν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το Ιράν.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη, πριν συνομιλήσει με άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του υπόλοιπου ΟΠΕΚ.

Ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών του πετρελαίου  μαζί με την ισχύ του δολαρίου, αρχίζει να εμφανίζεται στη ζήτηση.
"Έχουμε υποστηρίξει πρόσφατα ότι η επίτευξη των 100 $ / bbl θα ήταν υψηλό επίπεδο. Εξακολουθούμε να διατηρούμε αυτή την άποψη, αλλά μερικές φορές είναι πιο λογικό να δώσουμε χρόνο και όχι όριο τιμής σε ένα ράλι », δήλωσε ο αναλυτής  της PVM Oil Associates, Tamas Varga.
"Στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε καλή ιδέα για το πόσα βαρέλια θα χαθούν λόγω της έναρξης του δεύτερου γύρου των ιρανικών κυρώσεων. Μέχρι εκείνη την ώρα όλες οι διογκωμένες ειδήσεις θα κινούνται στην αγορά. "



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης