Διεθνή

Μήνυμα στον Trump από τους ενεργειακούς γίγαντες - Ο κόσμος χρειάζεται το ρωσικό αέριο και η Ευρώπη τον Nord Stream 2

Μήνυμα στον Trump από τους ενεργειακούς γίγαντες - Ο κόσμος χρειάζεται το ρωσικό αέριο και η Ευρώπη τον Nord Stream 2

Τι συζητήθηκε στο φόρουμ της Μόσχας – O δηλώσεις Putin και οι θέσεις Ben van Beurden (Shell), Patrick Pouyanne (Total) και Khalid al-Falih (Σ. Αραβία)

Ο κόσμος χρειάζεται  το ρωσικό φυσικό αέριο για να κρατήσει τα «φώτα αναμμένα», δήλωσαν οι επικεφαλής της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, που συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη 4/10/2018  στέλνοντας  ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στα σχέδια εξαγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία.
Η κυβέρνηση Trump, επικαλούμενη την αποτυχία της Ρωσίας να ενεργήσει ως καλός παγκόσμιος πολίτης, δήλωσε ότι μπορεί να λάβει μέτρα για να εμποδίσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα αυξήσει τους όγκους που μπορεί να εξάγει η Ρωσία στη βόρεια Ευρώπη.
Η θέση των Η.Π.Α. προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Κρεμλίνο και από επιχειρηματικές ομάδες στη Γερμανία και την Τετάρτη προσχώρησαν στην «ομάδα»  και οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίςα που συμμετείχαν σε φόρουμ στη ρωσική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το Reuters αν και δεν μνημονεύουν ρητά τις πολιτικές της Trump επεσήμαναν ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ένα ζωτικό μέρος του ενεργειακού μίγματος και ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο ο Ουάσινγκτον χαρακτήρισε ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, είναι υπερβολικά δαπανηρό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch Shell,  Ben van Beurden είπε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε σχέδια εξαγωγής, η εταιρεία του δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί με αυτούς τους περιορισμούς.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι: "Είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περισσότερες εισαγωγές, η εγχώρια παραγωγή είναι σε παρακμή και θα χρειαστεί να εισαγάγουμε από πολλαπλούς πόρους".
"Η Ρωσία υπήρξε πολύ αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για πολλές δεκαετίες ... Το κόστος προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου είναι ίσως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά", δήλωσε στο φόρουμ.

Ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total, ανέφερε ότι το LNG που παράγεται στο Yamal της Ρωσίας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, με ακόμη πιο ανταγωνιστικά έργα.
"Νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή της ιστορίας και αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες για φυσικό αέριο στον κόσμο".

Τόσο η Shell όσο και η Total έχουν συμφέρον να διατηρήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές. Η Shell είναι επενδυτής με τη ρωσική εταιρεία Gazprom στο έργο LNG Sakhalin-2 που βρίσκεται στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού, ενώ η Total είναι επενδυτής στο Yamal.

Η Σαουδική Αραβία είναι αντίπαλος της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αλλά ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Khalid al-Falih, ο οποίος ήταν επίσης στο φόρουμ για την ενέργεια, δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται ρωσικό φυσικό αέριο.
Επεσήμανε ότι η εθνική εταιρεία ενέργειας Saudi Aramco ήθελε να συμμετάσχει στην παράδοση του ρωσικού LNG στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.
"Υπάρχουν μεγάλοι πόροι, σπουδαίοι όροι (στη Ρωσία) και οι δυνάμεις της αγοράς εδώ στη Ρωσία είναι πολύ ευνοϊκές για την παγκοσμιοποίηση και θα επιτρέψουμε σε αυτή την ανταγωνιστική υγιή διαδικασία να φέρει τους φθηνότερους πόρους στις αγορές", δήλωσε.

Η κυβέρνηση Trump προσπάθησε να επιβάλει κυρώσεις στους ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής, αλλά έμειναν στα χαρτιά μετά από τις έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικές ομάδες. Αλλά το θέμα έχει επιστρέψει στην ατζέντα της Ουάσιγκτον.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στο φόρουμ ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ φέτος θα φθάσουν σε ένα ρεκόρ ύψους 200 δισ. κυβικών μέτρων.
Σημείωσε ότι οι εισαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 30% ακριβότερες από ό, τι το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι η γερμανική οικονομία θα καθίστατο μη ανταγωνιστική αν έπρεπε να βασιστεί στις εισαγωγές των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου  για τις κυρώσεις, ο Putin δήλωσε: «Καταλαβαίνω τον Donald, αγωνίζεται για τα συμφέροντα της χώρας του, για τη βιομηχανία του και έχει δίκιο να το κάνει».
"Αλλά σε αυτή την περίπτωση το αμερικανικό LNG στην ευρωπαϊκή αγορά είναι πιο ακριβό, όχι λίγο, αλλά κατά 30%. Αυτό είναι πάρα πολύ. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης