Ενέργεια

Κύπρος: Πρόσκληση σε ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, EXXON για το οικόπεδο 7 της ΑΟΖ

Κύπρος: Πρόσκληση σε ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, EXXON για το οικόπεδο 7 της ΑΟΖ

Στην αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τις εταιρείες των γειτονικών τεμαχίων, προχωρεί η Κυβέρνηση


Την απόφαση να καλέσουν τους αδειούχους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7, πήρε σήμερα 3/10/2018 το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο. Παράλληλα, στα θέματα της ενέργειας, το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποφάσισε την προκήρυξη του σχεδίου για τη θερμομόνωση των οροφών των κτιρίων, ύψους 3 εκ. ευρώ.
Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε πως για το τεμάχιο 7, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον για γεωλογικούς λόγους από διάφορες εταιρείες, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Νόμου 5.6, που επιτρέπει για γεωλογικούς λόγους να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια, αν το επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. «Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια σε υφή με αυτή του τρίτου γύρου και θα αφορά ουσιαστικά τους αδειούχους στα τεμάχια 6, 8, 10, 11». Πρόκειται βασικά για τις εταιρείες ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, EXXON.
Σε ερώτηση, γιατί επέλεξε η κυβέρνηση να πάει στη λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από τα γειτονικά τεμάχια και όχι στην προκήρυξη ενός νέου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι, που έχουν να κάνουν με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με πληροφορίες, που φέρουν την TOTAL με την EXXON να μην αποκλείουν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας για να προχωρήσουν μαζί στην εκμετάλλευση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν θέλει να προκαταλάβει τι θα κάνουν οι εταιρείες.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα έγγραφα του διαγωνισμού που θα δημοσιευτεί άμεσα και αφορά τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, με ένα υπολογιζόμενο κεφαλαιουχικό κόστος των περίπου 300 εκ. ευρώ. Σε αυτό τον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περίπου 100 εκ. ευρώ τα οποία δόθηκαν από την ΕΕ ως χορηγία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα έγραφα αφορούν αγορά πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης, κατασκευή προβλήτας, κατασκευή αγωγού από την πλωτή μονάδα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, σύστημα αποθήκευσης κ.λπ. Αναφορικά με την προκήρυξη σχεδίου για θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων οικιών ο υπουργός είπε ότι είναι ένα σχέδιο, που αναμένει πολύς κόσμος, και θα προκηρυχθεί την ερχόμενη Δευτέρα με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι εξάντλησης ποσού. Το σχέδιο προνοεί χρηματοδότηση 25% των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 1.250 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης