Διεθνή

Η IPO θα ανεβάσει στα 8 δισ. ευρώ την αξία της ισπανικής πετρελαϊκής Cepsa

tags :
Η IPO θα ανεβάσει στα 8 δισ. ευρώ την αξία της ισπανικής πετρελαϊκής Cepsa

Η τελική τιμή της μετοχής αναμένεται να οριστεί στις 16 Οκτωβρίου

Η κρατική εταιρεία επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι  Mubadala  σκοπεύει να εκτιμήσει την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Cepsa, πάνω από 8 δισ. ευρώ (9,22 δισ. δολάρια) στην αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας (IPO), σύμφωνα με το εύρος τιμών που καθορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της την Τρίτη 2/10/2018.
Η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη στην χρηματιστηριακή αγορά της Μαδρίτης- μετά από την ισπανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Aena πριν από τρία χρόνια – βοηθούμενη από την ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία έχει ανεβάσει τις αποτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών.
Η Mubadala, η οποία ανακοίνωσε την προγραμματισμένη εισαγωγή της Cepsa πριν από δύο εβδομάδες, αναμένεται να ενισχυθεί κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ με την πώληση 25% της ισπανικής εταιρείας.
Η τελική τιμή της μετοχής αναμένεται να οριστεί στις 16 Οκτωβρίου.
Η εισαγωγή θα δώσει στην Cepsa ευρύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, ανακοίνωσε η Mubadala.
Εν τω μεταξύ, η Mubadala προσπαθεί να επενδύσει σε νέους τομείς και γεωγραφικές περιοχές, δήλωσε ο CEO της εταιρείας Khaldoon Khalifa al-Mubarak τον περασμένο μήνα.
Η Cepsa απασχολεί περισσότερα 10.200 άτομα και έχει πεδία στη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ισπανία, με συνολική παραγωγή άνω των 175.000 βαρελιών ημερησίως ισοδύναμου πετρελαίου.
Είναι επίσης σημαντικός παράγοντας μεταξύ των ευρωπαϊκών βιομηχανιών διύλισης πετρελαίου, με ικανότητα επεξεργασίας 483.000 βαρελιών ημερησίως στην Ισπανία.
Το επιτόκιο περιλαμβάνει μια option επιμερισμού ύψους 3,75%. Εάν ασκηθεί πλήρως, η option θα μπορούσε να αυξήσει επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ.
Συμπεριλαμβανομένων 3,2 δισ. ευρώ σε καθαρό χρέος, η αξία της Cepsa θα μπορούσε να φθάσει τα 11,2 δισ. Ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης