Περιβάλλον

Δημιουργία περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων στη Λεμεσό

Δημιουργία περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων στη Λεμεσό

Ο ορισμός «Περιβαλλοντική Γειτονιά» σημαίνει γειτονιές της πόλης όπου εφαρμόζεται η ιδέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, ενώ η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου «αποθαρρύνεται»

Μια ατμομηχανή που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και ανάπτυξη είναι η Λεμεσός, με δεδομένο τον όγκο των καθοριστικής σημασίας έργων τα οποία είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε προγραμματίζονται να αρχίσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Έργα ανάπτυξης και υποδομής που έχουν γίνει με τη χρηματοδότηση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή του ιδιωτικού τομέα ή με τα ανάλογα κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα δημοτικά ταμεία, και δίνουν την αίσθηση ότι η Λεμεσός μπαίνει σε μια νέα πορεία ανάπτυξης.

Η δραστηριότητα του δήμου δεν σταματά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη της Λεμεσού να συνεχιστεί με ακόμα πιο αναβαθμισμένο και ισορροπημένο τρόπο, ώστε να καλύπτονται χωρίς παραλήψεις οι ανάγκες της πόλης. «Με σκληρή δουλειά, όραμα, πολιτική βούληση, συλλογικότητα και πνεύμα συναίνεσης, η Λεμεσός δημιουργεί και έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει την ανάπτυξη της, επιμερίζοντας δίκαια σε όλους το όφελος στους πολίτες, σε όλες τις συνοικίες της», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Όπως τόνισε, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις συνοικίες αποτελεί βασική και πρώτη προτεραιότητα του Δήμου Λεμεσού, με στόχο να απλωθεί ισορροπημένα και δυναμικά η ανάπτυξη στη μείζονα περιφέρεια για να δώσει πνοή και χρώμα στις μεγάλες συνοικίες. Η προσοχή του δήμου στρέφεται προς τις συνοικίες, με στόχο να τους δώσει μερίδιο από την ανάπτυξη της πόλης, ανέφερε ενδεικτικά κ. Νικολαΐδης.

Ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος δημιουργίας περιβαλλοντικών γειτονιών και δρόμων, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο στρατηγικός στόχος αυτής της ανάπτυξης στις συνοικίες μπαίνει ήδη σε πορεία υλοποίησης. Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει σταδιακά γειτονιές από όλες τις συνοικίες της πόλης, ξεκινώντας άμεσα με τρεις γειτονιές στις συνοικίες του Αγίου Σπυρίδωνα, Ζακακίου και Αγίου Νικολάου.

Το έργο περιβαλλοντικές γειτονιές προβλέπει τον ανασχεδιασμό επιλεγμένων δρόμων, οι οποίοι συνδέονται με χώρους πρασίνου και σχολεία και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποδηλατοδρόμους, εμπλουτισμό του πρασίνου και οργανωμένους χώρους στάθμευσης. Οι γειτονιές αυτές θα αναγνωρίζονται με ειδικές σημάνσεις και μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης, ώστε να καταστούν πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς για τα παιδιά και πιο ελκυστικές.

Ο ορισμός «Περιβαλλοντική Γειτονιά» σημαίνει γειτονιές της πόλης όπου εφαρμόζεται η ιδέα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο, ενώ η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου «αποθαρρύνεται».

Είναι γειτονιές που περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης και κοινωνικοποίησης των κατοίκων, χώρους με εμπλουτισμένο το πράσινο, με συνεχείς δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων, χώροι με οργανωμένους ποδηλατοδρόμους, μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια για χρήση από όλους, χωρίς εμπόδια. Γειτονιές με κατάλληλη κυκλοφοριακή διαχείριση και σύστημα μονόδρομων, για μείωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την χρήση του αυτοκινήτου, το όριο ταχύτητας είναι μειωμένο στα «ασφαλισμένα» επίπεδα των 30 χιλ. την ώρα και η προτεραιότητα στους δρόμους είναι πρώτα για πεζούς και ποδηλάτες. Γενικά είναι γειτονιές και δρόμοι με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανέσεις του και την ποιότητα ζωής του.

Οι γειτονιές που επιλέγηκαν για τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται σε υποβαθμισμένες κατά προτεραιότητα συνοικίες και περιλαμβάνουν δρόμους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κοινωνικοποίηση των κατοίκων, αλλά και για χρήση από παιδιά και νεαρά άτομα. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε ότι οι καταλληλότερες θα ήταν περιοχές που θα γειτνίαζαν με δημόσια κτήρια, και κυρίως Δημοτικά Σχολεία. Επιπρόσθετα, η περιοχή έπρεπε να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν δημόσιο χώρο πρασίνου, ο οποίος και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις, να αποτελούσε το επίκεντρο της ανάπλασης.

Για την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στην προκήρυξη προσφορών για τον σχεδιασμό των γειτονιών και η όλη εργασία ανατέθηκε στον επιτυχόντα οίκο το Γραφείο Μελετών «Ευπαλίνος Μελετητική ΕΠΕ».

Η πρώτη περιβαλλοντική γειτονία που σχεδιάστηκε βρίσκεται στην ενορία Ζακακίου και περιλαμβάνει τις οδούς Σαρανταπόρου, Ασίας, Σούδας, Αντιπαξού, Ξηροκάμπου, Ιοκάστης, Σφακίων, Μάνης, Ψηλορείτου, Μιλήτου, Ηγησούς, Ησαία, Αριστοκύπρου, Καρνεάδη, Λουντέμη, Δημητρίου και Ηλιουπόλεως.

Τα κατασκευαστικά έργα για τη συγκεκριμένη γειτονιά στην περιοχή Ζακακίου αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο του 2019 και με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί θα ολοκληρωθούν, τέλος του 2019. Το δε κόστος για την κάθε γειτονιά θα ανέλθει €1 εκατ. και θα καλυφθεί από το ταμείο του δήμου.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης