Αναλύσεις

Προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών και 2 σεναρίων για τις συντάξεις

Προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών και 2 σεναρίων για τις συντάξεις

Δύο σενάρια περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 για τις συντάξεις - Στόχος να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με Ευρωζώνη και αγορές

Αποφεύγοντας τις μονομερείς ενέργειες, η κυβέρνηση επέλεξε με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού να ακολουθήσει τον δρόμο των δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και να αποφευχθεί «ντόμινο» αρνητικών αντιδράσεων από τις αγορές.
Οι δύο εκδοχές για τις συντάξεις έτυχαν θετικής υποδοχής από τις Βρυξέλλες που ήταν και το πιο κρίσιμο σημείο με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, να επισημαίνει με νόημα ότι «το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικό» σε αντίθεση με το ΔΝΤ που επιμένει στο διαρθρωτικό του χαρακτήρα.
Όλα θα κριθούν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά όπου η Ελλάδα θα έχει αποστείλει το προσχέδιο με τον προϋπολογισμό του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία θα έχει ανοίξει τα χαρτιά  της σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού:

* Στο πρώτο σενάριο, που ενσωματώνει την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τα ψηφισμένα αντίμετρα, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει στο 4,14% του ΑΕΠ.

*Στο δεύτερο σενάριο, που προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται στο 3,56% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το φετινό πλεόνασμα αυτό προβλέπεται να ανέλθει στο 3,74% του ΑΕΠ καταγράφοντας υπέρβαση έναντι του μνημονιακού στόχου κατά 445 εκατ. ευρώ. Ο νέος προϋπολογισμός του 2019 «ευθυγραμμίζεται» με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ενσωματώνοντας ποσό 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση, το οποίο θα κατευθυνθεί για την καταβολή αναδρομικών στους ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.
Παράλληλα ενσωματώνει τις εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, συνολικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ, που αφορούν μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ (κατά 10% μεσοσταθμικά), ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, στη φορολογία των διανεμόμενων κερδών, στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (μείωση με ρυθμό 1% κατ’ έτος). Από την πλευρά των δαπανών προβλέπεται επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Φόροι

Με βάση το βασικό σενάριο, το 2019 θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους κατά 245 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 51,370 από 51,225 φέτος, δηλαδή θα αυξηθούν κατά 145 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, οι πρόσθετοι φόροι αναμένεται να ανέλθουν σε 263 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι αποτέλεσμα της μη μείωσης των συντάξεων με αποτέλεσμα να προκαλείται αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των συνταξιούχων.
Επίσης τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, θα διαμορφωθούν το 2019 στα 2,768 δισ. ευρώ από 3,063 δισ. ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 295 εκατ. ευρώ.

Δαπάνες

Στο σκέλος των δαπανών το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα ανέλθουν σε 57,624 δισ. ευρώ από 57,794 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος.
Στο εναλλακτικό με την περικοπή των συντάξεων και τη μη εφαρμογή των αντίμετρων πλην των οικογενειακών επιδομάτων, οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 56,169 δισ. ευρώ δηλαδή 1,455 δισ. ευρώ λιγότερο σε σχέση με το ποσό που προβλέπει το βασικό σενάριο.
Εδώ το μεγάλο μαχαίρι μπαίνει στις κοινωνικές παροχές, οι οποίες προσγειώνονται μόλις στα 490 εκατ. ευρώ από 1,058 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος και από 1,667 δισ. ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο με την περικοπή των συντάξεων.
Οι δαπάνες για συντάξεις από 25,637 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αυξάνονται στα 28,532 δισ. ευρώ ή κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Βασικά μεγέθη

Στα βασικά μεγέθη το προσχέδιο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2019 από 2,1% φέτος με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%.
Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 16,7% του εργατικού δυναμικού από 18,3% φέτος.
Το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη πρόκειται να ανέλθει στα 190,094 δισ. ευρώ από 183,101 φέτος, ενώ το χρέος (Γενικής Κυβέρνησης) πρόκειται να μειωθεί στα 323,5 δισ. ευρώ ή στο 170,2% του ΑΕΠ από 335 δισ. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ το 2018 λόγω της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ληξιπρόθεσμα

Εκτιμάται ότι οι κρατικοί φορείς θα μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ώς το τέλος του 2018 μετά και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε από τον ΕSM και τους μεταφέρθηκε τον Αύγουστο.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου τα κρατικά «φέσια» μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονταν σε 2,725 δισ. ευρώ. Στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις ύψους 1,941 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 640 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές φόρων και 517 εκατ. ευρώ πληρωμές εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης