Commodities

Ο ΟΠΕΚ αδυνατεί να αποτρέψει το πετρέλαιο να φθάσει τα 100 δολ. φέτος - Σε θέση μάχης οι traders

tags :
Ο ΟΠΕΚ αδυνατεί να αποτρέψει το πετρέλαιο να φθάσει τα 100 δολ. φέτος - Σε θέση μάχης οι traders

Και η Κίνα υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ

Ο ΟΠΕΚ και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι καλά «εξοπλισμένος» για να αποτρέψει την προσφορά σοκ στην αγορά ενέργειας, ανέφεραν οι αναλυτές στο CNBC τη Δευτέρα 1/10/2018, καθώς οι traders πετρελαίου προετοιμάζονται για την πιθανότητα να φθάσει το πετρέλαιο τα $ 100 το βαρέλι πριν από το τέλος του έτους.
"Κανείς δεν θέλει να βιαστεί, έχοντας πλήρη γνώση ότι περισσότερα ιρανικά βαρέλια πρόκειται να απομακρυνθούν από την αγορά", ανέφερε ο Stephen Brennock, αναλυτής πετρελαίου της PVM Oil Associates, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Ο βασιλιάς του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία θεωρείται ότι δεν θα καταφέρει να αντισταθμίσει πλήρως τις παγκόσμιες διαταραχές του εφοδιασμού τους επόμενους μήνες την ώρα μάλιστα που και η Κίνα υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις.
Και "αυτό ουσιαστικά αφήνει τον μοναδικό παγκοσμίως παραγωγό αδύνατο να αποτρέψει ένα σοκ εφοδιασμού και την επακόλουθη άνοδο των τιμών στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους", ανέφερε ο Stephen Brennock, αναλυτής πετρελαίου στην PVM Oil Associates.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Donald Trump κάλεσε τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής για να αποτρέψουν περαιτέρω αυξήσεις των τιμών πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου.
Η ώθηση της κυβέρνησης Trump στο καρτέλ που κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή να ξεκινήσει η άντληση περισσότερου πετρελαίου έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν σε περίπου πέντε εβδομάδες.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ζητά επίσης από τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να μηδενίσουν τις εισαγωγές για να αναγκάσουν την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί μια νέα πυρηνική συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κίνα υποκύπτει στην πίεση των ΗΠΑ
Η Κίνα απέρριψε αρχικά ένα αίτημα των ΗΠΑ για το «κλείσιμο» της ροής των πετροδολαρίων στην ισλαμική δημοκρατία, αλλά, εν μέσω έντονων πιέσεων από τις ΗΠΑ, ο ασιατικός γίγαντας προχωρεί τώρα στη λήψη μέτρων για να συμμορφωθεί.
Το κορυφαίο κρατικό διυλιστήριο της Κίνας, Sinopec Corp, θα μειώσει κατά το ήμισυ το φορτίο του ιρανικού αργού πετρελαίου το Σεπτέμβριο, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενοι άγνωστες πηγές.
Η προοπτική μιας μείωσης από τη Sinopec θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για το Ιράν. Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ θεωρεί την Κίνα ως τον κορυφαίο πετρελαϊκό πελάτη σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και άλλοι αγοραστές παγκοσμίως μειώνουν δραματικά τις ιρανικές αγορές αργού για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Η Κίνα υπερασπίστηκε με συνέπεια το ενεργειακό της εμπόριο με την Τεχεράνη - που θεωρείται ότι αξίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα - ως διαφανές και νόμιμο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης