Τελευταία Νέα
Απόψεις

Foreign Policy: Γιατί πρέπει να αποτύχουν τα ρώσικα σχέδια στα Σκόπια

Foreign Policy: Γιατί πρέπει να αποτύχουν τα ρώσικα σχέδια στα Σκόπια

Τι ανέφερε το άρθρο πριν την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος

Στις ρωσικές επιδιώξεις στη FYROM αναφέρεται σε δημοσίευμά του το περιοδικό Foreign Policy, τονίζοντας πως τα σχέδια της Μόσχας θα πρέπει να αποτύχουν.
«Την Κυριακή, οι ‘’Μακεδόνες’’ θα ψηφίσουν σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα.
Η επιλογή που έχουν μπροστά τους είναι σαφής: να τροποποιηθεί το όνομα της χώρας τους, όπως αναφέρεται στη συμφωνία που συνήφθη με την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, και συνεπώς να εδραιωθεί το μέλλον της Μακεδονίας στην Ευρώπη.
Ή να αρνηθούν να το πράξουν και να κινδυνεύσει να βυθιστεί η χώρα πίσω στη μάχη των βαλκανικών εθνοτικών συγκρούσεων και να υπονομεύσει την πολιτική και οικονομική ανάπτυξή της για τουλάχιστον μια άλλη γενιά», σημειώνει το Foreign Policy.
«Η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα την τελευταία επιλογή. Γιατί; Επειδή η ‘’μακεδονική’’ απόρριψη του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι η πΓΔΜ θα συνεχίσει να παρεμποδίζεται από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σημαίνει ότι η περαιτέρω πρόοδος στα Βαλκάνια - όπως η συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου - θα είναι λιγότερο πιθανή.
Και αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στο σημερινό status quo στην περιοχή», αναφέρει το περιοδικό. 
«Εναλλακτικά, μια περιοχή των Βαλκανίων, η οποία σταδιακά αλλά με σιγουριά καθίσταται ένα φυσιολογικό μέρος της Ευρώπης, θα ανατρέψει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να διατηρήσει την Ευρώπη χωρισμένη σε σφαίρες επιρροής, και θα απονομιμοποιήσει μη δυτικού χαρακτήρα καθεστώτα σε διάφορες χώρες.
Όπου η Ρωσία βλέπει την αστάθεια, την ανασφάλεια και την αδυναμία ως ευκαιρίες, η ΕΕ προσπαθεί να οικοδομήσει σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία», επισημαίνει το Foreign Policy.
«Για τους ‘’Μακεδόνες’’, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.
Μια ‘’Μακεδονία’’ που είναι μέρος της Ευρώπης θα προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Μια απομονωμένη και πιο αδύναμη πΓΔΜ θα κρατήσει σε στασιμότητα τις επόμενες γενιές. Αυτό ευνοεί τη Ρωσία.
Οι ‘’Μακεδόνες’’ είναι απλά πιόνια σε ένα παιχνίδι για να αποδυναμώσουν την Ευρώπη.
Εάν οι ‘’Μακεδόνες’’ πρέπει να πληρώσουν το τίμημα, επειδή είναι φτωχότεροι και λιγότερο ενοποιημένοι με τους γείτονες και τη Δύση, αυτό δεν έχει καμία συνέπεια.
Οι ‘’Μακεδόνες’’ είναι δικαιολογημένα περήφανοι για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την ανεξαρτησία τους.
Είναι κατανοητό ότι αισθάνονται πως θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν το δικό τους όνομα ανεξάρτητα, χωρίς καμία αναφορά στο εξωτερικό», σημειώνεται στο άρθρο.
«Η επαρχία της Μακεδονίας στην Ελλάδα έχει ιστορία και αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή ανεξάρτητη πΓΔΜ διακρίνεται από την ελληνική  περιοχή με την αλλαγή του ονόματός της, αυτό συνιστά ένα μικρό τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία για τις επόμενες γενιές στη FYROM», αναφέρει το Foreign Policy.
Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος, Kurt Volker εξέφρασε την ελπίδα, οι πολίτες της FYROM να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα μέλλον ευημερίας.
Πηγή:
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης