Διεθνή

Με λίστα συγκλίσεων και αποκλίσεων στη Γενεύη Αναστασιάδης και Ακιντζί

Με λίστα συγκλίσεων και αποκλίσεων στη Γενεύη Αναστασιάδης και Ακιντζί
Στη συνάντηση των δύο ηγετών επαναβεβαιώθηκε, ότι στις 11 Ιανουαρίου θα κατατεθούν χάρτες σε σχέση με το εδαφικό και από τις δυο πλευρές.
Με λίστα συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να μπορεί να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος διαπραγμάτευση επί των θεμάτων αυτών, συμφώνησαν να προσέλθουν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατά την σημερινή τους (4/1) συνάντηση.
Επαναβεβαιώθηκε επίσης, ότι στις 11 Ιανουαρίου θα κατατεθούν χάρτες σε σχέση με το εδαφικό και από τις δυο πλευρές.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.
Συμφωνήθηκε όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για τη Διάσκεψη, με την προσθήκη ότι μπορούν να παραστούν, αν το επιθυμούν.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πέντε μόνιμα μέλη, αλλά για όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα προσκαλέσει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν επιθυμεί να παραστεί.
Όπως σημείωσε, η Διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με διπλή ιδιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Σύμφωνα με δημοσίευμα πάντως της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από Τουρκικής πλευράς αφήνεται να εννοηθεί, πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μη συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.
Η απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία, θα δείξει και τις προθέσεις της Άγκυρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, καθώς επισημαίνει ότι πλην του Ερντογάν, κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συζήτησαν τα κεφάλαια του εδαφικού, του περιουσιακού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η πρώτη συνάντηση του νέου χρόνου έγινε σε θετικό κλίμα, αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης