Περιβάλλον

Που και πότε θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Που και πότε θα χτυπήσει ο μεσογειακός κυκλώνας - Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Ευρεία σύσκεψη για την διαχείριση κρίσεων, παρουσία Γεροβασίλη, στο Κέντρο της Πυροσβεστικής

Την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα που θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες και μέχρι την Κυριακή αρκετές περιοχές της χώρας παρακολουθούν οι επιστήμονες ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός.

Ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και την συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση κρίσεων, την Παρασκευή το βράδυ 28/9/2018 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.
Την σύσκεψη συγκάλεσε ο κ Ταφύλλης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς από την ΕΜΥ για το που θα χτυπήσει η κακοκαιρία, η οποία θα έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά, με ανέμους έως και 10 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις και να δοθούν κατευθύνσεις για την λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλες τις υπηρεσίες.
Στην σύσκεψη συμμετέχουν, οι γενικοί γραμματείς Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης, Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, Υποδομών, Γιώργος Δέδες, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς και από πλευράς Δημόσιας Υγείας ο υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Ηλίας Πετρόπουλος, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιών Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα.
Από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού, η Γενική Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, καθώς και εκπρόσωποι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ, τον ΔΕΔΗΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της superleague, λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη σύσκεψη θα ανακοινωθούν τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί ενώ πιθανόν αύριο (29/9) το πρωί ο γγ Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλλης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για το τι πρέπει να προσέχουν.

Ο μεσογειακός κυκλώνας  ο οποίος ήδη βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου, το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας, εξασθενώντας όμως όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.
Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

 

Νωρίτερα:

Το  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν και τα ύψη βροχής που θα πέσουν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τα γαλάζια και μπλε χρώματα δίνουν τα ύψη βροχής ανά τρίωρο. Πάνω αριστερά δίνεται η θέση του φαινομένου στις 1500 της Παρασκευής 28/09, πάνω δεξιά στις 2100, κάτω αριστερά στις 0900 του Σαββάτου 29/09 και κάτω δεξιά στις 1500 του Σαββάτου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κέντρο του κυκλώνα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου στο τρίωρο 15:00-18:00 του Σαββάτου.

 

 

Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΜΥ το βράδυ της Πέμπτης, το φαινόμενο θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη θα περιλαμβάνει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την περιοχή της Κρήτης, καθώς και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική, κυρίως τα νότια και τα ανατολικά του νομού.

Στη συνέχεια θα υπάρξει ένα μικρό και πρόσκαιρο «σπάσιμο» για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση του φαινομένου. Έτσι από το Σάββατο θα υπάρξει νέα ένταση των βροχοπτώσεων στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ από το απόγευμα και μετά θα υπάρχει επέκταση των φαινομένων προς τα ανατολικότερα.

 

Την Κυριακή, τέλος, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάστασή.

Στον χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί η γκρι καμπύλη δείχνει την πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει ο επερχόμενος Μεσογειακός Κυκλώνας. Το γράφημα αναφέρεται στην χρονική περίοδο από το πρωί της Παρασκευής έως το απόγευμα του Σαββάτου.

Η σκιαγραφημένη περιοχή με κόκκινο χρώμα δείχνει τις περιοχές όπου αναμένονται ισχυροί ή θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

 

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός - Οδηγίες στους πολίτες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, προκειμένου να δώσουν τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των φαινομένων, για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου και ταυτόχρονα να δώσουν συστάσεις στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν.

Όπως είπε ο κ. Κολυδάς, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Η συνέντευξη δόθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, που συγκάλεσε ο κ. Ταφύλλης στην ΓΓΠΠ, με σκοπό να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη διαχείριση της κατάστασης και να συντονιστούν όλες οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα.

Στη σύσκεψη, όπως ανέφερε ο κ, Ταφύλλης, συμμετείχαν οι φορείς «πρώτης απόκρισης» που είναι η ΕΛ.ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, φορείς των ΟΤΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και η ΕΜΥ.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των καιρικών φαινομένων ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα μας επηρεάσει έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και διευκρίνισε:

«Βρίσκεται βέβαια μακριά από την χώρα μας και γι αυτό θα σας δώσουμε την προοπτική του καιρού μόνο για το επόμενο 48ωρο, γιατί αυτού του τύπου τα βαρομετρικά χαμηλά δεν έχουν μεγάλη προγνωσιμότητα , δηλαδή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσεις σαφώς την πορεία τους, την κίνηση τους αλλά και την ένταση των φαινομένων».

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα έχουμε αύριο ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:

«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

»Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και σταδιακά θα αρχίσει να μπαίνει και να εξομαλύνεται η κατάστασή του, δηλαδή θα αρχίσει να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο».

Για τους ανέμους ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί - βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο. Το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Ο διευθυντής του ΕΜΚ, επεσήμανε ότι, «όταν έχουμε νεότερες πληροφορίες θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες» και κατέληξε:

«Η μετεωρολογική υπηρεσία παρακολουθεί όλες τις εκδοχές και θα θέλαμε να την εμπιστευθείτε».

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης τέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
    Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
    Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
    Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης