Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Η φθηνή μπαταρία έρχεται και αλλάζει τους όρους του "παιχνιδιού" για την αγορά ενέργειας

Η φθηνή μπαταρία έρχεται και αλλάζει τους όρους του

Το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στην NantEnergy επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων

Ένας δισεκατομμυριούχος από την Καλιφόρνια  αποκάλυψε έναν φθηνότερο τρόπο κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακούς συλλέκτες, αναφέρουν οι New York Times. Ένας εμπειρογνώμονας καθαρής ενέργειας, ο οποίος δεν είχε σχέση με την προσπάθεια, χαρακτήρισε την ανάπτυξη ως "παιχνίδι αλλαγής".
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν γίνει απαραίτητες για την τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες.
Αλλά τα μειονεκτήματά τους είναι ήδη γνωστά: χρησιμοποιούν σπάνια ορυκτά, είναι ευάλωτα σε πυρκαγιές και εκρήξεις και είναι ακριβές.
Μια άφθονη, ασφαλής και πιο προσιτή εναλλακτική λύση θα αξίζει πολύ.
Σύμφωνα με το CNBC την Τετάρτη, μια ενεργειακή εταιρεία με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο από την Καλιφόρνια Patrick Soon-Shiong αποκάλυψε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που λειτουργεί με ψευδάργυρο και αέρα και μπορεί να αποθηκεύσει ισχύ , όπως υποστηρίζει, με πολύ μικρότερο κόστος απ’ ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Οι δοκιμές των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ψευδαργύρου βοήθησαν να έχουν ηλεκτρισμό χωριά στην Αφρική και την Ασία καθώς και πύργους κινητών τηλεφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα τελευταία έξι χρόνια, χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή το ηλεκτρικό δίκτυο, δήλωσε ο Δρ Soon-Shiong.
«Θα μπορούσε να αλλάξει και να δημιουργήσει εντελώς νέες οικονομίες χρησιμοποιώντας καθαρά τη δύναμη του ήλιου και του αέρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Λος Άντζελες ο χειρούργος και επιχειρηματίας στον τομέα της βιοτεχνολογίας Δρ Soon-Shiong λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου προϊόντος.
Ο Δρ Soon-Shiong και η εταιρεία του, NantEnergy, παρουσιάζουν το προϊόν στη σύνοδο κορυφής One Planet στη Νέα Υόρκη, μια εκδήλωση που αποσκοπεί στην προώθηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι μονάδες μπαταριών, σε συνδυασμό με τις ηλιακές συστοιχίες, μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα σύστημα microgrid που τροφοδοτεί ένα χωριό ή μια ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Δρ Soon-Shiong. Έχουν αναπτυχθεί σε περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες που υποστηρίζουν 110 χωριά σε εννέα χώρες της Ασίας και της Αφρικής - συμπεριλαμβανομένων τόπων που βασίζονταν σε γεννήτριες ή ακόμα και δεν είχαν ηλεκτρική ενέργεια.
Η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία, βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας που προωθεί έργα ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν πρώιμος επενδυτής στην NantEnergy και ένας εκπρόσωπος αντιπροσωπείας βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών χορήγησε επιχορηγήσεις στην NantEnergy (πρώην γνωστή ως Fluidic Energy) συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο Δρ Soon-Shiong.
Η NantEnergy, με έδρα το Phoenix και το El Segundo στην Καλιφόρνια, αναμένει ότι θα επεκτείνει τη χρήση του προϊόντος στους πύργους τηλεπικοινωνιών και τελικά θα την επεκτείνει στην οικιακή αποθήκευση ενέργειας, ξεκινώντας από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη. Πέρα από αυτό, προβλέπει την χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα και σκούτερ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης